- Илиана Захариева, в качеството й на член на Управителния

...
- Илиана Захариева, в качеството й на член на Управителния
Коментари Харесай

Обвиниха Шестима От Апи За Инцидента В Тунел Ечемишка

- Илиана Захариева, в качеството й на член на Управителния съвет на АПИ и чиновник по транспорта;

- Дончо Атанасов, в качеството му на член на Управителния съвет и Председател на УС на АПИ и чиновник по транспорта;

- Георги Златев - шеф на дирекция " Поддържане на пътната инфраструктура " в АПИ и чиновник по транспорта;

- Надя Сачанска - шеф отдел " Основен ремонт и поддържане " в дирекция " Поддържане на пътната инфраструктура " в АПИ и чиновник по превоза и

- Г. Фучеджиев - старши специалист в отдел " Основен ремонт " на дирекция " Поддържане на пътната инфраструктура " в АПИ и чиновник по превоза.

Разследването е открило следната фактическа конюнктура:

На 05.02.2017 година към 12.00 часа, в лявата транспортна тръба на тунел " Ечемишка ", намиращ се в региона на 40- ти и 41 -ви километър на автомагистрала " Хемус ", е навлязъл лек автомобил " Ауди ", ръководен от Н. Николов, а на предна дясна седалка се е возела Е. Михайлова - сестра на лидера на автомобила. Установено е, че автомобилът се е движил със скорост към 50 км/час, която е оптимално позволена. В този интервал от време в тази транспортна тръба е проведено краткотрайно в двете посоки придвижване, защото дясната транспортна тръба на тунел " Ечемишка " е била в ремонт.

Когато автомобилът " Ауди " се е намирал на разстояние към 395 - 396 м. от началото на тунела в посока Ботевград - София, настава разрушение на дясната надлъжна железна структура, върху която са окачени осветителните тела в тунела. То започва с разрушение на връзката сред две прилежащи надлъжни греди. Надлъжната " П " -образна греда, ситуирана директно зад разрушената връзка, дружно с инсталираните върху нея осветителни тела падат върху пътната настилка. Последвало е отчасти разрушение на двете прилежащо ситуирани връзки, при което две " П " - образни греди, дружно с инсталираните върху тях осветителни тела, увлечени от първата греда, също са паднали. Една от гредите е попаднала върху покрива на автомобила. Поради напречно транслационно пренасяне, в посока противоположна на посоката на придвижване на автомобила, гредата е пробила дясната част на панорамното стъкло, проникнала е в автомобила и се е забила в тялото на Е. Михайлова. Водачът на моторното транспортно средство не е имал каквато и да е опция да избегне произшествието - открито е, че рисковата зона на автомобила в съответния случай е била в размер на 36-37 м., а когато разрушаването е почнало, той се е намирал на 13 м. от мястото на удара с падналата греда. От този удар потърпевшата е получила съчетана тежка гръдна и коремна контузия, с тежки увреждания на черния дроб, несъвместими с живота и остра кръвозагуба, довели до травматичен потрес. Смъртта е настъпила в къс времеви период след случая и поради тежестта на уврежданията е била неизбежна.

В хода на следствието на Окръжна прокуратура - София е открито, че стоманената структура за окачване на осветителните тела е инсталирана през 1984 година и е пусната в употреба при започване на 1985 година В интервала от стартирането в употреба, до случая на 05.02.2017 година са били осъществявани редица огледи - през 1999 година, през 2004 година, през 2008 година, през 2012 година, през 2015 година и през 2016 година При всички огледи, специалистите са давали рекомендации за възобновяване на антикорозионната отбрана, само че това нито един път не е било изпълнено. Техническата експертиза е показала, че от 1996 година стоманената структура на оборудването е развалена и следва да се възобнови, защото е подложена на дейна разяждане в извънредно неподходяща среда /постоянна влага, нездравословни газове, прахуляк и др./. От направения оглед на стоманената структура е открито, че корозията на детайлите е неравномерна с присъщите признаци на язвена /петниста/ разяждане, т.е. навлизане на огромна дълбочина в тесни зони, над 50%.

При осъщественото проучване е открито, че след 2010 година стоманената структура на оборудването е станала евентуално рискова за употреба, а от 2015 година структурата се е намирала в спешно положение.

Според заключението на движимостите лица главната причина за станалата повреда на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е неналичието на естествена експлоатационна поддръжка на структурата и оставянето й без антикорозионна отбрана повече от 20 години.

По делото са събрани данни за предхождащи произшествието пропадания на осветителни тела на пътното платно, както и за провиснали и паднали железни профили от носещата структура. През 2004 година и през септември 2009 година са осъществени механически прегледи на тунел " Ечемишка ", при които е установено неприятното положение на осветителната система, висока степен на разяждане на носещата структура, чести повреди в резултат на къси съединения, пропадания на осветителни тела и заплаха от пътно транспортни катастрофи. От 2004 година до сегашния миг от " Автомагистрали " ЕАД /дружеството, осъществяващо поддръжка на тунела по договор/ до АПИ са изпратени голям брой писма, отчети, констативни протоколи и други документи за тежкото положение на осветителната уредба и носещата структура. По отчетите и сигналите управлението на АПИ не е подхванало съответни дейности.

На 07.08.2015 година АПИ е сключила контракт с " Ферокс Къмпани " ЕООД, на което е упълномощила осъществяването на оценка на настоящото положение на осветителните уредби на тунел " Ечемишка " и други тунели. В осъществяване на този контракт " Ферокс къмпани " ЕООД, на 04.01.2016 година изпраща отчет до АПИ, в който е посочено, че " осветителните тела падат върху платното, че структурата е със сериозна пробивна разяждане на доста места и своеволно падат части върху пътното платно и движещите се коли, че ситуацията в " Ечемишка " е най-зле, като там инсталацията може да се дефинира като рискова! ". В този отчет е отправена рекомендация за замяна на структурата и осветителните тела в тунела.

С решение от 20.01.2016 година Управителният съвет на АПИ е приел отчета за осъществения одит на функционалното и енергетично проучване на осветителните системи на тунелите, направен от " Ферокс Къмпани " ЕООД. Не са подхванати каквито и да е дейности за ремонт на осветителната система на тунела.

Така Дончо Атанасов, Лазар Лазаров и Илиана Захариева, като членове на УС на АПИ са нарушили разпоредбите за употреба на пътното оборудване и не са изпълнили нормативно откритите си отговорности и тези произлизащи от характера на работата за:

- назначение на комисия от самостоятелни специалисти със задача да създадат разбор на рисковете при откритата смяна в изискванията за употреба в тунела;

- обезпечаване на нужните средства и възлагането на ремонт или премахване на извънредно рисковата мощно корозирала, деформирана стоманена структура, на която е окачена осветителната уредба;

- предприемане на ограничения за образуване отстраняването на установените неизправности в лявата тунелна тръба на тунела " Ечемишка " след приключване на плановия експлоатационен срок;

- гарантиране на естествената употреба и обезпечаване сигурността на автомобилния трафик в тунела.

Георги Златев, като шеф на дирекция " Поддържане на пътната инфраструктура " - АПИ, Надя Сачанска, като шеф отдел " Основен ремонт " в дирекция " Поддържане на пътната инфраструктура " - АПИ и Г. Фучеджиев, като старши специалист в отдел " Основен ремонт " на дирекция " Поддържане на пътната инфраструктура " в АПИ не са изпълнили отговорностите си по правене на мнения и изводи по отношение на фактическото положение на тунела при откритата смяна в употребата му, по одобрение на задачи, управление и надзор на активността, обвързвана с ремонта и поддържането на пътното оборудване - тунел, създаване на проекти, бюджети и стратегии за ремонт и поддържане - при откритата смяна в изискванията за употреба в тунела - предприемане своевременни ограничения за осъществяване на профилактични ремонтни действия, предотвратяващи или ограничаващи интензивността на корозията по металната структура в лявата тръба на тунела или премахване на извънредно рисковата мощно корозирала, деформирана стоманена структура, на която е окачена осветителната уредба, по предприемане на ограничения за образуване отстраняването на установените неизправности в лявата тунелна тръба на тунела " Ечемишка " след приключване на плановия експлоатационен период и по гарантиране на естествената употреба и обезпечаване сигурността на автомобилния трафик в тунела.

По делото са събрани голям брой доказателства, в това число умозаключение на експертиза по отношение на положението и корозията на метала на носещата структура на осветителната уредба на тунела, направено от Института по металознание - Българска академия на науките. Основните заключения по отношение на аргументите за разрушаването на металната структура, настъпилото произшествие, осъществените инспекции на тунела и дейностите на АПИ са в следствие от заключението на сложна експертиза, направена от седем движимости лица със съответна компетентност.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР