Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата е номинацията на

...
Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата е номинацията на
Коментари Харесай

Илиана Иванова е кандидатурата на ГЕРБ-СДС за еврокомисар

Илиана Иванова, член на Европейската счете палата е номинацията на ГЕРБ за европейски комисар.

Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в коридорите на Народното събрание, представен от Българска национална телевизия.

" Много познато лице в Брюксел, а доста е значимо нашият комисар, защото аз преди време съм взел участие, когато се правеха ръководител на Екологичен потенциал, Европейски Съюз и Европейска комисия и тогава за България беше оставена квота за жена с доста прекрасен сектор от ЕНП и ГЕРБ. И ние през днешния ден взехме решение за Илиана Иванова - доста познато лице в Брюксел, доста способена ", разяснява Бойко Борисов.

Според него издигането на двама претенденти няма да внесе напрежение с ПП-ДБ, тъй като те нямат политическо семейство отвън това, че " Демократична България " е част от ЕНП, както и ГЕРБ.

Той посочи, че българският еврокомисар би трябвало да бъде излъчен от най-голямата парламентарно-представена партия у нас.

Илиана Иванова е родена през 1975 година в Стара Загора. През 1998 година придобива бакалавърска степен по Международни стопански връзки в Икономически университет във Варна. Година по-късно получава магистърска степен по Международни стопански връзки в същия университет. През 2004 година придобива магистърска степен по интернационален мениджмънт в Университета „ Тъндърбърд “ в Аризона, Съединени американски щати.
 
Професионалният й път стартира през 1999 година като координатор за интернационалните финансови институции в Министерство на земеделието и храните на България. Заема тази служба до 2002 година
 
В интервала 2004 - 2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, Съединени американски щати.
 
От 2007 до 2009 година е общински консултант в Столичния общински съвет, определена от ГЕРБ.
 
В интервала 2009 – 2012 година е член на Европейския парламент, определена е за заместник-председател на Комисията по бюджетен надзор.
 
Илиана Иванова встъпва в служба като член на Европейската счете палата на 1 януари 2013 година От 21 септември 2016 година е началник на Одитен състав II, профилиран в региона на политика „ Инвестиции за доближаване, напредък и приобщаване “.
 
От 2022 година досега Иванова е ръководител на Комитета за надзор на качеството в ЕСП. Тя е виновен докладчик за одити в региона за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката претовареност, самодейността Индустрия 4.0 и цифровите нововъведения в Европа. Председател е на Комитета за надзор на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възобновяване и резистентност.
 
Владее британски, френски, немски и съветски език.
 
(Биографичната информация е по информация от страницата на Европейската счете палата и от пресцентъра на ГЕРБ)
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР