Илиан Стоянов в типичен стил даде откровено интервю за ТОПСПОРТ.

...
Илиан Стоянов в типичен стил даде откровено интервю за ТОПСПОРТ.
Коментари Харесай

Илиан Стоянов пред ТОПСПОРТ: Жалки съветници държат Наско Сираков и Станимир Стоилов далеч от Левски

Илиан Стоянов в характерен жанр даде искрено изявление за ТОПСПОРТ . С него си говорихме за плановете му в Япония, в родния му град Кюстендил, за миналия Конгрес на БФС, за обстановката в българския футбол, несъмнено, че не подминахме и тематиката за обичания му Левски.

Илиане, в Япония школата се развива, в Кюстендил си се заел да правиш сходна. На какъв стадий сте в развиването?

- В Япония всичко всичко е наред, школата си действа както би трябвало, децата упражняват, напредват, удовлетворен съм. В Кюстендил също последователно стартират да се случват нещата, имаше някои леки бюрократични спънки, само че като цяло всичко се развива по метода, по който желая. Няма да върша нова футболна школа, просто взех решение да поема щафетата от ФК Кюстендил, в този момент просто ще прекръстим клуба на ФК Стоянов и по този начин.

Каква ще е задачата на ФК Кюстендил? Какви футболисти ще играят в него, ще има ли мъжки тим, разкажи повече?

- Ще развиваме локални фрагменти. Юноши до 18-годишна възраст, дори при мен към този момент са по-голяма част от фрагментите на Велбъжд, 168 на брой. В другия клуб остана една част, говорихме с родителите им, те отхвърлиха да ги реалокират, само че това си е за тяхна сметка. В момента има мъжки тим, който се състезава в " А " Окръжна група, в него играят най-вече някогашни футболисти. Моята концепция е от лятото да създадем тим, който да е формиран единствено от наши юноши, срещу съм да влизат външни фрагменти. Ще се опитаме вероятно да влезем във " В " група, само че генерално това не е нашата цел и няма да е непременно. Ако стане - стане, в случай че не, здраве да е. Идеята е да се развиват фрагменти. Затова и към този момент организираме скаутинг, който ще е концентриран в търсенето на гении в региона на Северозападна България. Ще се обикалят села и паланки в устрема да намерим най-хубавото.

 Снимка 254936

Съдействие срещате ли? Финансово подсигурен ли е планът?

- Да, срещнахме се с кмета, имаме към този момент спонсори, предприемачи, които ще оказват помощ на благосклонност. Говорено е с тях, конкретизирани са нещата. Аз желая всичко да бъде изпипано, да се знае кой защо дава отговор, с цел да няма разминаване. Искам да благодаря и на Борислав Михайлов, който макар че беше много ангажиран към Конгреса на БФС, ми отдели внимание, срещна се с мен и даде обещание да помогне с построяването на изкуствено игрище, което ще се направи с пари от УЕФА.

По какъв пример ще действа ФК Стоянов, като този в Япония ли?

- Това е концепцията, въпреки че си давам сметка, че манталитетът на хората тук е радикално друг. Имам визия и знам какво желая да се случи, по тази причина и се понечвам. Аз съм на този принцип - в случай че ще правиш нещо, или го прави като хората, или изобщо не го започвай. Така или другояче с този план се понечвам на благосклонност, пари от тази работа нямам да взимам, просто желая да развиваме футболни фрагменти. Не споделям, че знам всичко, само че понатрупах опит в Япония и настоявам, че значително знам по какъв начин да работя. Амбициите ми са до 3-4 години да имам ПРО лиценз, с цел да навляза и в професионалния футбол, пък школата в Япония си остава и ще продължа да оказвам помощ.

А в България или в Япония се виждаш да работиш като треньор?

- У нас не се виждам поради средата. Прекалено доста са ударите под кръста, и не става дума единствено за футбола. Говоря за бизнеса и така нататък Не считам да се връщам в България, а да се опитвам в занаята в някой тим в Япония. Освен това по родните ширини специалността на треньора постоянно се принизява и обезценява.

Понеже загатна името на Борислав Михайлов, по какъв начин видя миналия Конгрес на БФС и съперника му Любослев Пенев, тъй като кандидатурата на Ивайло Дражев персонално на мен ми стоеше несериозна?

- Да ти кажа почтено, на мен и кандидатурата на Любо Пенев също не ми стои сериозна. Гледах конференцията му, гледах и медийните му изяви, само че не чух от него по какъв начин тъкмо ще усъвършенства и вдигне равнището на футбола в България. Общо взето акцията му мина под знака на персоналните нападки. Да не приказваме, че не показа екипа си, с който ще работи. Видяхме единствено дребна част от него, а другите по този начин и не ги разбрахме кои са. Общо взето главните въпроси, които задаваше бяха свързани с базата на БФС, че била издигната не с пари на Боби, а с пари от ФИФА и УЕФА. Е, хубаво де, това закононарушение ли е? В Западните страни президентите на футболните федерации да не мислиш, че дават лични пари? Несериозно и обикновено е сходно изказване.

Но е реалност, че недоволството към това управление на БФС е всеобщо. Отделно под съществено подозрение е подложен вотът на делегатите, върху които се твърди, че е бил оказан напън и са подкупени. Какво е твоето мнение?

- Е, хайде в този момент... Подкупни, подкупни, какъв брой да са подкпуни. В България доста обичаме да се хващаме на клюки - този чул, оня видял, трети подшушнал и най-после нищо.

Това ръководство обаче има доста минуси. Един от тях, най-малко съгласно мен, е преформатирането на шампионата, направено за да се угоди на един човек и на един клуб за сметка на спортния резултат?

- Да, изцяло съм склонен, че този ход беше огромна неточност на БФС, само че Шабан Шаулич има една ария, която се споделя " Всеки бърка ". Самият Боби го чух да споделя, че знае, че е позволил неточности, само че те са неизбежни, когато правиш нещо. И ти несъмнено си правил неточности, и аз съм правил, евентуално ще продължаваме да вършим, значимо е обаче да не повтаряме една и съща неточност.

Ако това управлението на БФС си прави работата, за какво тогава стадионите са празни?

- Ние доста обичаме да се оправдаваме и гледаме какво се случва в двора на другия, без да забележим, че в нашия е тотална каша. Кажи ми в тази ситуация с какво е отговорен футболният съюз и Боби Михайлов, че стадионите са празни, или че през вчерашния ден и оня ден заваля сняг?! Ако Любо Пенев беше спечелил, белким стадионите щяха да преливат?! Моето мнение е, че фракции, ултраси, всякакви апели и тази обществена мрежа разкатаха майката на футбола. Давам ти образец - виждам преди мач на Левски, че фейсбук ме залива със известия " Подкрепи тима, иди на стадиона " и така нататък Хубаво де, хора, но аз съм си левскар, защо ще ме карате да отивам на мач на Левски?! Трябва ли някой да ми каже какво да върша, с цел да го направя. Като си почитател вървиш, като не си - си спри у дома, просто е. Преди 20 години нямаше такива организации и фракции, пък идваха приблизително по 15-20 хиляди на мач. Аз персонално съм играл с Велбъжд на " Васил Левски " пред 25 хиляди фенове! Какво е отговорно БФС, че на " Герена " или на " Армията " в този момент вървят по 1500-2000 души? Да си почисти всеки двора в къщата и след това да се оплаква и да се оправдава.

 Снимка 254939

В подобен случай кой е огромният проблем на футбола у нас?

- Не ми се желае да го кажа, само че е обвързван с неналичието на футболисти и квалифицирани треньори в школите. Преди години, когато аз играех, нямаше положителни терени и бази, само че имаше доста качествени играчи и конкуренция. Сега има терени и бази съвсем във всяка паланка, само че няма играчи. Треньорите в школите са неподготвени. На 22,23 години какъв треньор си, какъв опит имаш, че да го използваш да обучаваш младите?! На тези години, в случай че ставаш за футбол, просто би трябвало да го играеш. Той не знае със себе си какво да прави, тръгнал да образова другите... Много запалвам на тази тематика, тъй като се навъдиха и доста парашутисти в занаята. Сега да хвана от улицата двама инцидентни минувачи, в случай че желаят да станат треньори, са подготвени. Кеф ти лиценз " С ", кеф ти лиценз " В "... Вместо да се назначат можещи хора, които са играли футбол, които имат опит зад тила си, знаят тънкостите в играта... Днешните " експерти " изкарали едно курсче, създали един копи-пейст от интернет за някоя подготовка и си мислят, че са подготвени. Всички желаят школа като на Барселона, само че с копи-пейст, фейсбук, татуировчици и други нелепости, просто не става.

Не съм изцяло склонен с теб, тъй като има доста някогашни футболисти, които са се провалили като треньори...

- Чакай, чакай. Аз не приказвам за треньори в професионалния футбол, а за такива, които да приготвят деца и юноши. Има разлика сред това да дадеш на подрастващите вярното " А " и " Б " във футбола, и сред това да водиш подготвени футболисти и да гониш резултати.

Нека погледнем в двора на Левски. Какво виждаш в него?

- Изпуснах първите два мача след зимната пауза против Ботев и Септември. Няма да е съществено да върша разбор на играта, тъй като даже и повторения не съм гледал на тези срещи, тъй като нямах време. Гледал съм 15 минути от една контрола от подготовката и ми хареса португалеца Нашименто. Пипа добре топката, играе със самочувствие. За сметка на това Жорди Гомес е муден като костенурка, доста задържа топката. Според мен би бил по-полезен в предни позиции, тъй като другояче има взор, схваща я играта, прекрасен ляв крайник има.. Виждам, че се направи прилична селекция, взеха се много чужденци, остава да забележим какво следва оттук нататък. При всяко състояние съм на мнение, че Делио Роси не би трябвало да бъде пипан до май месец. Нека си изкара сезона и най-после да се тегли чертата и да се види какво е изпълнено и какво не. При всички случаи място за оправдания към този момент няма. И селекция има, и цялата подготовка бе извършена по усета на Роси, чакаме да забележим представянето напролет.

А от есенния Левски какво видя? Какво ти хареса?

- От есенния Левски нищо не ми хареса, в случай че би трябвало да съм почтен. Много бавничка ми идваше играта, изключително в предни позиции. Всъщност единственото, което ми хареса е, че тимът стои по-добре и плътно в отбрана, позволява по-малко неточности и пуска малко голове, което въпреки всичко е някакъв прогрес. Но това не е задоволително, изключително за клуб като Левски.

Ако Роси беше треньор в Япония, отношението към него щеше ли да е същото, каквото е и в България? Питам те, тъй като и ти си там в ролята на чужденец.

- Разликата сред манталитета на Балканите и този в Азия е от земята до небето. Въобще като цяло манталитетът в Азия и Европа е друг. Най-малкото, че в Япония в никакъв случай не са ме приемали, а и не съм се чувствал чужденец. Хората подхождат от първия ден с огромно почитание към мен, имат самообладание когато виждат, че работиш старателно и имаш капацитет. В България рецензиите към Роси, най-малко съгласно мен, идват от това, че той идва със статут на престиж. Затова и заплатата му допускам, че е много по-висока от на българските му сътрудници, договорът му евентуално е по-добре изискан, и е обикновено хората да чакат по-добри резултати.

Ако беше българин, с този бюджет и селекция, с това трето място и неуверена игра, смяташ ли, че щеше да изкара толкоз дълго - това е тезата, която се стартира от значително футболни хора у нас?

- Хайде пък аз да ти задам контравъпрос? Има ли българин, който да са го сменили след 3-4 мача

Николай Митов...

- Той е отвън класациите, уточни ми различен. Самото връщане на Митов е безусловно безумство. Да загубиш два финала за няколко дни - за Купата на България и купата, и да те върнат е... От всички треньори на света, да се спреш на провалилия се, няма никаква логичност. Аз в случай че съм, този ще го държа на 2 километра надалеч от " Герена ", няма да му разреша да припари ! Той е точният образец за това по какъв начин евтиното постоянно излиза доста по-скъпо. По-добре си купи един чифт дънки " Гучи ", който ще носиш години, в сравнение с всеки месец да си купуваш китайски отпадъци, които на трето обличане се късат. Така е и във футбола.

Като загатна думата " припари ", за какво Левски държи надалеч от съблекалнята на " Герена " скъпи, само че съумели ръководители на клуба, Наско Сираков и Станимир Стоилов?

- Защото сега, в който се разбере, че Наско Сираков или Станимир Стоилов могат да се върнат на " Герена ", или че е говорено с тях под някаква форма, към 150 жалки съветници, се обаждат в тази ситуация на Спас Русев и стартират да хвърлят мръсотия и всевъзможни небивалици върху тях. Същите тези съветници унищожиха Левски. Защото преди се знаеше - Тодор Батков е най-отгоре, дава парите, обезпечава бюджета, Сираков дава отговор за спортно-техническата част, а Стоилов тренира тима. След тяхното премахване Батков реши, че може да се меси в работата на шефове и треньори. Реши, че е футболен експерт и резултатът от тези дейности виждаме и до ден сегашен.

 Снимка 254934
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР