Или защо трябва децата да прекарват много време сред природата

...
Или защо трябва децата да прекарват много време сред природата
Коментари Харесай

Пръчка в гората вместо таблет в ръката –

Или за какво би трябвало децата да прекарват доста време измежду природата

На скоро се открихме с нея около общите тематики, които ни вълнуват за децата и природата. С нейно разрешение го обявявам тук, заради обстоятелството, че Алекс споделя нещата, които аз, Соня и доста други родители мислят. И го прави по един много прелестен метод, каращ ни да се позамислим, по какъв начин може да дадем още повече време и качество в детството на децата ни.

   Криси и Родопите

Ето и нейните 17 аргументи да прекарваме време с децата в планината.

Скуката е най-големия стимулант за насърчаване на въображението и е значимо да оставяме децата да открият сами по какъв начин да играят измежду природата. Без играчки, атракциони и всевъзможни сходни.

Децата имат нужда да познаят свободата. Говоря основно за свободата от тежките графици в забързаното всекидневие и непрекъснатото съществуване на критикуващи възрастни.

Неоспоримата значимост от основаните мемоари. Аз към момента помня излетите в гората и почивките с моите родители, само че нямам никакви мемоари от дните и часовете изкарани пред тв приемника.

Да се научат да създават прекарвания, а освен да четат и мечтаят за тях.

Да могат да построяват близки взаимоотношения. В една среда, в която липсват всички отклоняващи вниманието фактори, човек е доста по-свободен да мисли, беседва и да се сближава.

Да схванат, че не постоянно хубавите прекарвания изискват доста пари.

Да не се опасяват да излязат отвън комфорта. Трудно е да се каже, че в природата намираме някакъв комфорт. Там се сблъскваме с провокации, неудобства, внезапна смяна в климата. Не постоянно нещата се случват съгласно нашите проекти. За мен това е положително и потребно.

Доказано е, че  физическите извършения усъвършенстват функционалностите на мозъка. Желателно е тези извършения да се вършат на чист въздух, защото мозъкът е орган, който консумира твърде пламенно О2.

Колкото повече играем на открито, толкова по-добре спят децата… Ние също.

Казват, че децата, които прекарват повече време измежду природата, се справят по-добре с ученето и придобиването на нови умения.

Понякога е нужно човек да се загуби в дивото, с цел да откри себе си. Знам го от персонален опит и не скърбя за нито една “екскурзия ” в природата, която съм подхванала сама.

Повишава се самочувствието и възприятието за отговорност. Всяко излизане отвън четирите стени на дома е съпроводено с доста провокации за малчуганите. Когато ги оставяш да се оправят сами с тях, те ще се почувстват по-отговорни и уверени в себе си от това, че не зависят единствено от родителите си.

Всички знаем, че децата са цялостни с енергия. За тях е проблем, когато не могат да я изразходят. Няма по-добро и уместно място за това от природата.

Да не се опасяват да отидат на място, където няма Интернет. Искам децата ми да могат да живеят без телефони понякога и да се усещат добре от това. Да обичат същински природата, да се грижат за нея като място, в което да избягат, когато имат потребност.

По-добро здравословно положение. Включвам ВСИЧКО – приучване, укрепване на имунитета, набирането на витамин D, понижаване на риска от поява на проблеми като зaтлъcтявaнe или cъpдeчни зaбoлявaния в пo-ĸъceн eтaп oт paзвитиeтo.

Да се научат да се оправят в разнообразни и предизвикателни обстановки. Когато не са сами, това е съвършения team building.

Почивка за нервната система. Ако нямаме опция да подарим на децата спокоен живот на село или в малко обитаемоте места, изискуем им най-малко отмора от напрежението на огромния град. Наскоро бях попаднала на материал, които предлага излизане измежду дивото като справяне с бебешкия пубертет и тантрумите.

Разкажете вие, какво мислите по въпроса?

Текстът по долу е на Алекс от блога “Offlinekids.bg “.

Инфо: 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР