Или как Kaufland София Полумаратон ще ограничи пластмасата за еднократна

...
Или как Kaufland София Полумаратон ще ограничи пластмасата за еднократна
Коментари Харесай

Справянето с пластмасата не е спринт, а маратон

Или по какъв начин Kaufland София Полумаратон ще ограничи пластмасата за еднократна приложимост

 

Една от централните задания пред човечеството е ограничението на замърсяването. Екологичните произшествия, за които науката предизвестява, не би трябвало да са неизбежна действителност не хоризонта. Всеки от нас може да се включи в почистването на единствената планета, на която знаем, че може да живеем.

 

Понякога обособени събития и начинания влизат в ролята на вдъхновители на смяната, трансформират се в знаци на това, което би трябвало да се направи в името на хармонията сред цивилизования човек и природата.

 

Такова събитие е Kaufland София Полумаратон на 12 май в неделя. Това ще бъде първият независим полумаратон по шосейно тичане в София, който ще ограничи потреблението на пластмаса за еднократна приложимост. В рамките на надпреварите пластмасовите консумативи за еднократна приложимост ще бъдат сменени с техни устойчиви други възможности. Мяркатa е част от задачата на Kaufland да понижи пластмасата с най-малко 20% до 2025 гoдина. Партньори на компанията в идеята са Екопак България АД и състезателен клуб „ Бегач “

 

Опазването на околната среда и намаляването на разхищаването на естествени запаси са цели, които прилягат съвършено на един маратон. Бягането е знак на устрема към непорочност и здраве, към близостта до природата.  Сред ограниченията, които се подхващат от Kaufland за събитието, са подмяна на пластмасовите бутилки за еднократна приложимост с рециклируеми картонени чашки, алуминиеви фласки за многократна приложимост, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, потребление на дървени принадлежности и картонена посуда в кетъринг зоната и други. Устойчивите практики ще бъдат приложени освен по време на самото съревнование, само че и като част от всички съпътстващи събития, каквито са експото и паста празненството в деня преди надпреварата, както и финалната безвъзмездна подготовка на 5 май от 10-11 ч. на паркинга на хипермаркет „ Kaufland “ до „ Пирогов “

 

Официален сътрудник на „ Kaufland София Полумаратон “ е Екопак България, която ще има грижата да трансформира целия рециклируем боклук от събитието в скъпи първични материали. В експо зоната, както и на всяка станция по трасето, ще има ситуирани контейнери за събиране на боклуци от опаковки.

Общите старания желаят да покажат, че всички ние сме виновни за опазването на околната среда, както и че всеки може да даде своя принос и персонален образец. А какъв по-подходящ мотив за проява на персоналния образец от едно толкоз огромно събитие. Бягаме за личното си здраве и заобикаляме пластмасата за еднократна приложимост за здравето на Земята.

 

Каузата на надпреварата е поредна стъпка в поредната политика на съорганизатора Kaufland България за понижаване потреблението на пластмаса с най-малко 20% до 2025 година Намаляването на пластмасовия боклук в нашата страна е изключително значима тематика, на която би трябвало да се обърне особено внимание. За това ни подсеща и тревожният факт, че България се подрежда на предпоследно място в Европа по дял на преработвания боклук от опаковки на глава от популацията по данни на „ Евростат “.

Тази година “Kaufland София Полумаратон “ предлага и ново трасе, по което да се тестват както атлетичните ни благоприятни условия, по този начин и екологичните ни привички. Състезателите започват под специфична арка на Орлов мост и  финишират през маратонския вход на стадион „ Васил Левски “. Трасето на полумаратона е 21,1 км и минава по бул. " Цариградско шосе " и бул. " Брюксел "   до летище София. Финалният километър ще бъде в " Борисова градина ". Има и по-къси дистанции за по-неопитни бегачи - по 5 и 10 км, които обгръщат елементи от трасето на полумаратона.

 

В зоната на финала – стадион „ Васил Левски “, ще се проведат и безвъзмездни лекоатлетически игри и провокации за деца. Те, дружно със особено съревнование за възпитаници, са част от инициативата  “RUN4EU ", която се провежда от " Бегач " в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България. Състезанията за възпитаници са на дистанции от 600 метра до 21,1 км и щафета по цялото трасе на полумаратона. Всички надпревари и игри, част от " RUN4EU ", се организират в границите на полумаратона и са безвъзмездни за учениците, като за присъединяване в тях е належащо авансово записване от родител или преподавател.

Регистрацията за " Kaufland София Полумаратон " и " RUN4EU " продължава на сайта https://sofiahalfmarathon.com/.

 

Такава всеобща демонстрация на екологично схващане ще бъде явен сигнал за решителността ни да се надигнем пред проблемите на пластмасата. Всяка грандиозна смяна стартира от дребна стъпка. Справянето със замърсяването не е спринт, а маратон. Бягането за бъдеще е шампионска конкуренция за всеки тук и в този момент. 
7.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР