Илън Мъск представи прототипа на хуманоидния робот Оптимъс (Optimus), който

...
Илън Мъск представи прототипа на хуманоидния робот Оптимъс (Optimus), който
Коментари Харесай

Мъск разочарова с теслабот, който се оказа светлинни години зад конкуренцията

Илън Мъск показа прототипа на хуманоидния робот Оптимъс (Optimus), който компанията му „ Тесла “ се надява да създаде един ден в „ милиони “ бройки, с цел да „ трансформира цивилизацията “ и да построи „ бъдеще на обилие “, в което бедността ще е изчезнала. Но незабавно след дебюта му критиците го жигосаха като „ светлинни години зад Boston Dynamics, които са главните му съперници в областта на роботиката.

Кадри, споделени в обществените медии на бот на Boston Dynamics, демонстрират машинален човек, който скача и тича с лекост, доста друго и напреднало от придвижването, осъществено от бота на Tesla. Вижте придвижванията му в идващото видео:



Роботът, показан от Tesla, вървеше постепенно по сцената, махаше на публиката и вдигаше човешките си ръце, по време на годишното събитие Tesla AI, в което се вършат демонстрации на най-модерните технологии от всички оперативни подразделения на компанията.



Впечатление прави, че колкото и гръмко да бе рекламиран, и с колкото и огромно предпочитание да се очакваше от почитателите на Мъск, роботът в действителност не представляваше нищо изключително и не впечатли нито с визия, нито с умения. Той приличаше на изваден от научнофантастичен филм от 90-те и нямаше нищо общо с футуристичния му тип, промотиран през 2021.

Роботите на Boston Dynamics безспорно са по-усъвършенствани, в следствие от дългогодишни проучвания, при които се следи прогрес – от сходни на кучета роботи до двукраки роботи, който могат да танцуват и даже да извършват паркур.

Въпреки това, продуктите на Boston Dynamics не са предопределени за междинния консуматор – за разлика от Optimus на Tesla, само че все пак от компанията на Мъск има какво да научат по пътя.

Виж видеото с танцуващите роботи на Boston Dynamics:

Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР