Илън Мъск обви поредната си висока цел Tesla ще пусне

...
Илън Мъск обви поредната си висока цел Tesla ще пусне
Коментари Харесай

Tesla обеща да пусне роботаксита догодина

Илън Мъск обви следващата си висока цел

Tesla ще пусне на пазара в Съединени американски щати следващата година роботакси без човек водач. Това заяви в понеделник президентът и създател на компанията Йлън Мъск по време на онлайн презентация. Мъск за следващ път развълнува вложителите със смелите си прогнози, които неведнъж се случват, само че със забавени периоди, оповестява Reuters. Въпреки това обаче акциите на компанията леко се покачиха.

В технологията за самостоятелни коли, Tesla ще се конкурира с американската компания за споделени пътувания Lyft, със звеното за самостоятелни коли Waymo на Гугъл, както и с това на Uber, което предходната седмица получи финансиране от 1 милиарда $. Наред с тях, Tesla ще се конкурира и с обичайните таксиметрови компании

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Презентацията на Tesla

По време на уебкаст презентацията на компанията в понеделник, се очакваше Tesla да разгласи загуби от последното тримесечие, заради по-малкото доставки на най-евтиния Model 3, с който компанията се пробва да стигне до по-голяма част от пазара. В презентацията Мъск говореше за напредъка на Tesla във връзка с хардуера и софтуера, създаден от най-хубавите му експерти, както и за огромния капацитет на Model 3.

" Фундаменталното обръщение, което потребителите би трябвало да схванат през днешния ден, е, че е финансова полуда да се купи нещо друго от Tesla ". Мъск е безапелационен, че неговата компания е единствената, разполагаща с набор от хардуерни устройства за цялостно самоуправление. По време на презентацията той разгласи желанията си да създава роботаксита, които ще са налични на пазара още следващата година.

Автономните коли на Tesla

Tesla работи върху чип за независимо ръководство от 2016 година Преди това Мъск е планувал, че до 2018 година колите ще бъдат изцяло независими, период, който компанията явно изпусна.

Основното в обещанието от понеделник, е новият микрочип за самостоятелни транспортни средства. Чипът е създаден от Samsung Electronics в Тексас. Мъск чака след слагането му във всички коли на Tesla, компанията да изпревари съперниците си, а забележителните разноски по внедряването му да се отплатят.

Мъск счита новия чип за самоуправление на Tesla за най-хубавия в промишлеността, като изпреварва съперниците като този на Nvidia, която създава чипове за многократна приложимост. Чипът на Tesla може да направи седем пъти повече фреймове от системата на Nvidia Xavier, споделя Пит Банън, началник на звеното Autopilot hardware в Tesla. Nvidia обаче настояват, че сравнението е неопределено.

" Изхвърлянето " на Lidar

През последните три години над 50 милиарда $ корпоративни и частни вложения бяха пропиляни в към 50 започващи компании, употребяващи Lidar, а съгласно отчет на Reuters единствено за 2018 година рекордните 420 млн. $ са били вложени в неработещата технология.

Мъск преди използваше Lidar технологията, на която разчитат и съперниците му. Lidar датчиците (използващи лазери и камери) са основен детайл в множеството други системи за независимо ръководство. Tesla обаче спря използването им.

" Лидар е за простаците. И всеки, който разчита на Лидар, е жертван ", споделя Мъск. Автомобилите на Tesla употребяват система за самоуправление, която е построена въз основата на камери и радари.
Той сподели, че в последна сметка и съперниците ще " изхвърлят " Лидар, тъй като " това е скъпо и излишно. "

Такситата на Мъск

По време на презентацията Мъск съобщи, че с помощта на роботакситата, цената на транспорта приблизително ще се понижи с сред 25-30%. Цената за една миля е под 18 цента и ще пада още, предвижда Мъск, спрямо съперниците му Uber и Lyft, при които цената за миля е сред 2 и 3 $. Всяко транспортно средство ще генерира към 30 хиляди $ годишно. Роботакситата ще имат акумулатори, които могат да устоят до 1 млн. благи, написа Financial times.

Реакциите

Експертите настояват, че ще са нужни години преди системите да са подготвени за всеобща приложимост, а също, че производителите на самостоятелни коли ще се сблъскат с редица регулаторни спънки. Мъск обаче предвижда следното: " След една година ще имаме над 1 млн. коли с цялостно самоуправление, програмен продукт и всичко ".

Анализаторът на капиталовата компания Wedbush - Даниел Айвс, дефинира упоритостта на Tesla за роботакси като " впечатляваща ", само че добави, че вложителите ще се тормозят от " практичността и финансовите последствия от това начинание, изключително щом Waymo е благи напред в конкуренцията за самостоятелни коли ". Според него по-належащите проблеми пред компанията са терзанията по отношение на търсенето на Model 3 и това дали Tesla ще търси ново финансиране.

Американското списание Consumer Reports предизвести, че " смелите изказвания на Tesla за опциите за независимо шофиране са пресилени и не са показани задоволително добре ". " Твърденията за системите за автоматизация и сигурността на шофиране на Tesla не са подкрепени с информация и наподобява, че презентацията през днешния ден е за вложителите, само че не и за сигурността на потребителите ", написа изданието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР