Илън Мъск е самоизграден милиардер, инженер, научен визионер и инвеститор,

...
Илън Мъск е самоизграден милиардер, инженер, научен визионер и инвеститор,
Коментари Харесай

Как изглежда портфолиото от активи на Илън Мъск

Илън Мъск е самоизграден милиардер, инженер, теоретичен визионер и вложител, който съумя да плени въображението на научната, софтуерната и финансовата общественост. Той е основен изпълнителен шеф на две огромни компании - Tesla Motors и SpaceX. Голяма част от положението му през последните 20 години е построено с помощта на продажбата или листването на фирмите му на борсата, показва Investopedia.

Мъск продава първата си компания - Zip2, на Compaq за 307 млн. $ в кеш и 34 млн. $ в варианти. С тези средства той основава X.com, която се трансформира в PayPal Holdings и в последна сметка е продадена на eBay през 2002 година за 1,5 милиарда $. Паралелно с това Мъск е вложител в Everdream Corporation през 1998 година, която ще бъде добита от Dell през 2007 година Той също по този начин влага средства в DeepMind Technology, която е закупена от Гугъл през 2014 година
 Илън Мъск за Nеurаlіnk: През 2020 година ще опитаме да свържем човешкия и изкуствения разсъдък в едно
Илън Mъcĸ: Маймуна може да ръководи компютър с мозъка си

Напредва работата по интерфейса за четене на мисли

Tesla

Илън Мъск е най-големият вложител, като има към 22% от акциите на компанията. Той е също основен изпълнителен шеф, основен проектант и създател на компанията.

Освен от акциите си в Tesla, Мъск ще получи и отсрочена отплата, която ще му бъде изплатена, в случай че компанията реализира избрани индикатори. Размерът на тази сума е 2,6 милиарда $ в акции при тяхната цена от 2018 година, когато договорката беше и финализирана. Очаква се когато заплащането се извърши цената на тези акции да бъде към 56 милиарда $. Мъск не получава заплата от Tesla.
 Илън Мъск е източвал другите си компании, с цел да избави Tesla
Илън Мъск е източвал другите си компании, с цел да избави Tesla

Предприемачът е употребявал чиновници от SolarCity за лансирането на Model 3

SolarCity

Компанията за произвеждане на слънчеви панели беше учредена от братовчедът на Мъск и добита от Tesla през 2016 година за 2,6 милиарда $. След договорката обаче бизнесът на SolarCity стартира да замира, защото Мъск употребява забележителен запас на компанията, с цел да създава Model 3. В следствие стана ясно, че придобиването на SolarCity от Tesla е било нещо като бейлаут, защото компанията за панели е изпитвала съществени ликвидни проблеми. Днес SolarCity оперира под ръководството на енергийното поделение на Tesla, а Мъск е оптимист за развиването му в бъдеще.
 Илън Мъск показа проекти за новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс
Каква ще бъде новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс?

Космическият транспортен съд на SpaceX ще транспортира до 100 души при продължителни полети сред планетите

SpaceX

Мъск е мажоритарен притежател и на SpaceX, от която има 54%. Частната компания е оценена на 33,3 милиарда $ и работи по държавни контракти с NASA и военновъздушните сили на Съединени американски щати, за които дава разнообразни услуги, в това число и изстрелването на спътници. През годините SpaceX съумя да понижи каузи на откритите играчи в тази сфера, в това число Boeing и Lockheed. Освен държавните поръчки, SpaceX изстрелва и частни апарати.

Компанията сътвори и изстреля галактически транспортен съд до Международната галактическа станция, а личните ѝ ракети към този момент са изпълнявали над 100 задачи. Днес SpaceX създава амбициозния нов план Starlink, който би трябвало да покрие света със спътници, посредством които популацията на Земята да има бърз и сигурен достъп до интернет.

Недвижимо имущество

Не е изцяло ясно какъв брой парцела има Мъск. Със сигурност се знае, че разполага с няколко къщи в Лос Анджелис, които са закупени за към 55 млн. $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР