Икономките на страните от Близкия Изток и Централна Азия ще

...
Икономките на страните от Близкия Изток и Централна Азия ще
Коментари Харесай

Растежът на икономиката на Централна Азия и Близкия Изток ще се превърне в застой

Икономките на страните от Близкия Изток и Централна Азия ще трансфорат икономическия си напредък си в застой през тази година. За това предизвести Джихад Азур, който е шеф на департамента на Международния валутен фонд за Близкия Изток и Централна Азия.

" Пандемията COVID-19 е невиждана световна рецесия, като никоя част от света не е пощадена. Регионите на Близкия Изток и Централна Азия са наранени от два мощни удара ", изясни той.

Първо, съвсем всички страни с тези райони оповестяват за доказани случаи на ковид. Външното търсене е понижено, веригите за доставки и дребния и междинния бизнес са наранени. Потребителското търсене също е понижено, изключително в секторите на туризма, хотелиерството и търговията на дребно. Това ще докара до сериозен удар в дърави, в които така и така са изправени пред филантропични и бежански провокации.

Второ, внезапното намаление на цените на петрола от началото на годината сътвори комплицирани проблеми за доста страни от нашия район. Особено експортьорите на нефт бяха наранени от двойно по-ниските цени и доста по-ниското търсене на продуктите си, изясни Азур.

" Междувременно международните финансови условия също внезапно се стегнаха, като внезапното повишение на отклонението към риска докара до огромно отдръпване на капитали от всички нововъзникващи пазари. Това добавя провокациите пред нашия район ", добави той.

Според него страните в тези райони са били доста бързи в отговорите си към рецесията. " Тези страни взеха ограничения за отбрана на живота на хората, за задържане на разпространяването на вируса и поддържат мъчно засегнатите браншове. Всички страни са нараснали разноските за опазване на здравето, с цел да поддържат незабавните и инфраструктурни потребности. Обявени са и фискални ограничения в целия район, приблизително по 3,8 % от Брутният вътрешен продукт на страните, които включват както ограничения за доходи, по този начин и разноски. Освен това централните банки в районите оповестиха мощни ограничения за поддръжка на ликвидността и облекчиха паричната политика ".

" Прогнозираме района да претърпи доста икономическо влияние през тази година. Според Азур, Централна Азия и Близкия Изток ще изгубят към 4 процентни пункта от БВП-то за една година, което е еквивалентно на премахването на 425 милиарда $ от общата продукция. За съвсем всички страни тези проверки са по-високи от тези през финансова рецесия през 2008 година

" Прогнозиране Брутният вътрешен продукт на страните от Близкия изток, Северна Африка, Афганистан и Пакистан (MENAP) да се свие с 3,1% тази година. Това идва след растеж от 0,7 % предходната година ", посочи Азур.

" Ако се обърнем към Кавказ и Централна Азия (CCA), прогнозата ни е за стесняване на Брутният вътрешен продукт на страните там от 1% през 2020 година, след растеж от 4,8% година по-рано. Поради мощната им търговия, туризъм и парични връзки с елементи от света, мощно наранени от пандемията, вносителите на нефт и газ в района са наранени още по-силно, като растежът ще намалее от 6.2 % през 2019 година до -2.2 % през 2020 година ", добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР