Икономистите почти единодушно очакват, че Фед ще повиши за пореден

...
Икономистите почти единодушно очакват, че Фед ще повиши за пореден
Коментари Харесай

Мнозинството икономисти очакват следващо повишение на лихвите на Фед през март 2018 година



Икономистите съвсем единомислещо чакат, че Фед ще увеличи за следващ път федералната фондова рента на съвещанието си през март и още веднъж през юни.

Последно изследване на " Уолстрийт Джърнъл " измежду 68 водещи икономисти от бизнеса и университетските среди, извършено сред 5-и и 9-и януари, демонстрира, че близо 93% от тях чакат първо покачване на главната американска рента с четвърт % през 2018-а година на съвещанието на Фед през месец март (на 20-ви и 21-ри март).

Нито един от икономистите не счита, че Федералният запас ще увеличи лихвата на идващото си съвещание на 30 и 31 януари. В същото време обаче, съвсем две трети от интервюираните икономисти, или 65,2%, чакат второто нарастване на лихвените ставки на съвещанието на Фед през юни (на 12-ти и13-ти юни).

Малко по-високата инфлация, постоянният пазар на труда и мощният напредък на брутния вътрешен артикул ще дадат на Федералния запас задоволително съображение за повдигане на федералната фондова рента през март, съобщи за " Уолстрийт Джърнъл " Грегъри Дако, основен икономист за Съединени американски щати в Oxford Economics.

През декември 2017-а година Фед усили главната си краткосрочна рента с четвърт процентен пункт до диапазон сред 1,25% и 1,5%, като в това време американските централни банкери обрисуваха трикратно повдигане на лихвите ставки и през новата година. Анкетираните от " Уолстрийт Джърнъл " икономисти също чакат централната банка на Съединени американски щати да увеличи лихвените ставки на три пъти през тази и на два пъти през 2019-а година.

В това последно изследване, осреднената прогноза на икономистите сочи, че федералната фондова рента ще се откри на равнище от 2,85% дълготраен проект, което е малко по-високо от плануваното от Фед през декември приблизително дълготрайно равнище от 2,75%.

Анкетираните икономисти чакат и по-ниска дълготрайна безработица от към 4,1% по отношение на прогнозата на Фед от 4,6%.

На своето съвещание на 12-ти и 13-ти декември членовете на Фед предвидиха по-висок стопански напредък през 2018-а година, в сравнение с упованията има през септември, което частично отразява предстоящият подтик за стопанската система на Съединени американски щати от по-ниските налози. Трябва да се има поради, че чак след декемврийското съвещание на Фед, Конгресът на Съединени американски щати утвърди, а президентът Доналд Тръмп подписа огромната данъчна промяна, включваща понижаване на налозите за 1,5 трлн. $.

Новият данъчен закон дава на Федералният запас опция да остане на път на стягане на паричната и лихвена политика, показа основният икономист на Equifax Ейми Кътс.

Анкетираните от " Уолстрийт Джърнъл " икономисти също по този начин предвиждат, че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати ще нарасне с 2,7% през актуалната година. Те чакат равнището на безработица, което в края на 2017-а година стабилизира в 17-годишно дъно от 4,1%, да се намали до 3,9% към средата на годината и до 3,8% през декември 2018-а. Според тях темпото на откриване на нови работни места ще продължава да се забавя, очаквайки средномесечен напредък от 165 хиляди през новата година.

Вероятността за икономическа криза в Съединени американски щати в границите на идващите 12 месеца се прави оценка на едвам към 13% - най-ниска сходна възможност от септември 2015-а година, демонстрират резултати от последното изследване на " Уолстрийт Джърнъл ". Повече от две трети от интервюираните виждат, че опасности във връзка с вероятностите за икономическия напредък са във възходяща посока (риск от по-силен от предстоящото растеж). Според 90% от тях утвърденото понижаване на налозите ще увеличи растежа на Брутният вътрешен продукт през идващите две години. Въпреки това те чакат известно закъснение на икономическия напредък до 2,2% през 2019-а и до 2% през 2020-а година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР