Икономистите на УниКредит Булбанк ревизираха в положителна посока прогнозата си

...
Икономистите на УниКредит Булбанк ревизираха в положителна посока прогнозата си
Коментари Харесай

Икономистите на УниКредит очакват сравнително бързо възстановяване на икономиката ни

Икономистите на УниКредит Булбанк ревизираха в позитивна посока прогнозата си за растежа на действителния Брутният вътрешен продукт на страната за тази година до -7.2% от -7.8% преди три месеца. Основните аргументи за това са две. " Първо, процеса на унищожаване на част от ограничаващите ограничения стартира по-рано в сравнение с чакахме преди три месеца. И второ, прогнозата за растежа на Еврозоната, където се намират огромна част от външнотърговските сътрудници на страната, също претърпя проверка в позитивна посока. ", разясняват те.

Основният сюжет на икономистите на УниКредит продължава да бъде за относително бързо възобновяване на българската стопанска система, което би трябвало да стартира през втората половина на годината, ако бъде избегната втора вълна на пандемията.

Публичните вложения ще играят значима роля в процеса на възобновяване. От огромно значение е, че в този момент банките са в доста по-силна позиция в сравнение с десетилетие по-рано и потока от заеми към действителната стопанска система ще продължи, написа още в тримесечния разбор.

Инвестициите в жилищно строителство евентуално също ще стартират да набират скорост още веднъж, защото забележителен спад в цените на жилищата не се чака, посоча икономическит екип на банката. Причините за тази наклонност са, че цените на жилищата наподобяват покрай стойностите, които приходите на семействата сочат, както и това, че не бяха насъбрани някакви обилни несъответствия в годините на икономическа агресия предшестващи рецесията провокираната от пандемията от ковид.

Пълната прогноза на икономическия екип на УниКредит Булбанк можете да наблюдавате тук.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР