Икономисти предупреждават, че новите мита на Тръмп могат да забавят

...
Икономисти предупреждават, че новите мита на Тръмп могат да забавят
Коментари Харесай

Растежът на американската икономика достигна 4-годишен връх

Икономисти предизвестяват, че новите мита на Тръмп могат да забавят стопанската система в бъдеще

Още по тематиката
Съединени американски щати отпускат 12 милиарда $ на земеделците, наранени от комерсиалната война

Търговската политика на Тръмп провокира нежелателен противоположен резултат
25 юли 2018
В комерсиалния спор с Китай Тръмп взе на прицел и юана

Президентът на Съединени американски щати упрекна Пекин в операция на валутата, само че придвижванията му наподобява, че са в сходство с пазара
25 юли 2018 Американската стопанска система е повишена с най-бърз ритъм от близо четири години насам през второто тримесечие на 2018 година и доближи растеж от 4.1% на годишна база. Това се дължи на възобновяване на потребителските разноски и на скок в износа, защото фирмите са желали да изпреварят новите търговски мита, написа Военновъздушни сили.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разказа данните като " невероятни " и съобщи, че те са доказателство, че политиките му дават резултат. Но икономисти предизвестяват, че растежът може да се забави през идващите месеци. " С едно изречение: Изглежда ужасно, само че няма да продължи ", споделя основният икономист в Pantheon Macroeconomics.

Нагоре, нагоре

Потребителските разноски са се повишили с 4% през второто тримесечие спрямо 0.5% през предходните три месеца. Износът е повишен с над 9%, което е най-бързият ритъм от четвъртото тримесечие на 2013 година насам.

Според специалистите данните за експорта, които са съдействали с над 1% за растежа на Брутният вътрешен продукт, са се ускорили отчасти, тъй като земеделците са желали да изпреварят новите търговски мита върху продукция като соята и са продавали повече зад граница, където и имало и по-високо търсене. През юли Съединени американски щати и Китай си постановиха взаимни цени върху артикули за по 34 милиарда $. Европейски Съюз, Канада и Мексико също вкараха нови мита през последните седмици върху американски експорт в отговор на цените на Съединени американски щати върху стоманата и алуминия.

Рисковете остават

Американската стопанска система е отбелязвала междинен годишен напредък от 2.2% сред 2012 и 2017 година Сега Тръмп съобщи, че администрацията му " би трябвало да направи още доста неща ", с цел да задвижи растежа, като уточни ново орязване на налозите, дерегулации, увеличение на държавните разноски и продължаващите търговски договаряния. " Постигнахме стопански поврат с исторически размери ", разяснява той.

Американският президент споделя, че желае растеж на Брутният вътрешен продукт от 3% и повече за 2018 година Но икономисти предизвестяват, че многочислените търговски разногласия на Съединени американски щати сега в последна сметка ще се отразят на растежа. И това, което е помогнало на стопанската система през първата половина на годината, може да й навреди през втората половина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР