Икономисти и експерти, както на Изток, така и на Запад

...
Икономисти и експерти, както на Изток, така и на Запад
Коментари Харесай

Развитие с високо качество: Китайската рецепта за исторически успех

Икономисти и специалисти, както на Изток, по този начин и на Запад дискутираха дали Китай ще успее да реализира таргета си от стопански напредък на Брутният вътрешен продукт от 5 % за 2023 година. Нещо повече, съгласно някои специалисти страната може да покаже даже по-висок напредък. Последните се оказаха прави, тъй като през първата половина на годината КНР в действителност е достигнала 5,5 % напредък на Брутният вътрешен продукт - впечатляващо и съществено достижение, изключително предвид на световната неустойчивост, скорошната Ковид пандемия и геополитическото опълчване в света.

И това, че КНР съумя да стигне 5,5 % напредък е добре, тъй като през последните десетилетия Китай в действителност се трансформира в един от главните фактори за международен стопански напредък, а в днешната обстановка и за световното икономическо възобновяване. Но още по-важно от това е, че става въпрос за висококачествено развиване, а не просто машинален напредък.

Темата за икономическите изгледи на Китай тази година е изключително настояща, откакто страната се отвори след фактическото справяне с Ковид пандемията, която удари изключително тежко целия свят. Разбира се, да се възстановиш след тежка световна пандемия, която е блокирала целия свят, не е елементарно. Растеж от пет % е по-ниско, в сравнение с растежът на Китай през последните 30 години. Но е в пъти по-добре от която и да е западна страна, да вземем за пример.

Ключово в тази ситуация е, че Китай сподели, че е изключително адаптивен и стопанската система му може да работи, както в условия на строги анти-пандемични ограничения, по този начин и при отварянето.

Това е едно изрично доказателство, че китайската стопанска система е насочена към качественото развиване, а не просто огромните количествени индикатори. Но, несъмнено, някои зложелатели на страната не престават да злорадстват, че Китай е просто нечия работилница за артикули с ниска добавена стойност. А каква е истината?

Ето малко обстоятелства. От януари до май тази година, добавената стойност на промишлеността за произвеждане на съоръжение се е нараснала с цели 6,8 % по отношение на предходната година, което от своя страна е повече като % от цялостния промишлен напредък на Китай.

Инвестициите във високоразвитите научно-технологически браншове на стопанската система се е нараснало с цели 12,8 % за първата половина на тази година. От своя страна производството на нови електрически автомобили се е нараснало с 37 %, което единствено по себе си се трансформира във фактор за увеличение на китайското икономическо развиване.

Засилва се ролята на нововъведенията и непрестанно се появяват нови промишлености, както и нови форми на бизнес, което води като цяло до висококачествено развиване на китайската стопанска система и утъпква пътя й към развито общество (макар че е значимо да се означи, че Китай е към момента разрастваща се страна).

Говорител на Националното бюро за статистика на Китай съобщи, че през първото тримесечие на годината стопанската система на Китай е повишена с 4,5 %, което се оказа една доста добра база освен за постигане на посочения таргет от 5 % напредък на Брутният вътрешен продукт за тази 2023 година, само че и неговото надминаване с половин процентен пункт.

През второто тримесечие в действителност растежът беше по-бърз и икономическите индикатори стартират да се връщат от ден на ден към нормата си от преди пандемията. Същото не може да се каже за стопанските системи на тези страни, които най-често подлагат на критика Китай или злорадстват за качеството на стопанската система му.

Ако още веднъж се върнем към сферата на цифрите и статистиката, то доста показателна е външната търговия, която е по този начин значима и основна за КНР. Въпреки всички провокации след пандемията, в това число по-ограничено външно търсене и геополитически разтърсвания, провокирани от политика a la Студената война на някои страни, сумарно импортът и експортът на Китай са нарастнали с 4,7 % до 16,77 трилиона китайски юана, което е към 2,32 трилиона американски $ - колосална и историческа цифра. И това е единствено за първите пет месеца на 2023 година.

Тези впечатляващи статистики водят до това, че множеството интернационалните институции, организации и проучвателен центрове покачват упованията си за развиването и качеството на китайската стопанска система, в това число и за темповете на напредък на Брутният вътрешен продукт през 2023 година, а също и през 2024 година. Международната общественост демонстрира, че има огромно доверие в Китай, а страните от Глобалния Юг (Африка, Латинска Америка и огромна част от Азия) не крият, че в действителност виждат в Китай главен мотор на пост-пандемичното възобновяване и международния стопански напредък.

Най-фрапиращ е казусът със Световната банка и последните й Глобални стопански вероятности - от СБ подвигнаха упованията си за растежа на Брутният вътрешен продукт на Китай от 1,3 на цели 5,6 % за тази година и се приближиха до индикаторите, които в последна сметка бяха достигнати.

Според " Световната икономическа обстановка и вероятности за 2023 " на Организация на обединените нации пък, Китай ще види 5,3 % напредък на стопанската система си, което е нарастване от предполаганите 4,8 % през януари месец, само че с към 0,2 % по-малко като прогноза от действителните 5,5 %, които страната доближи. Международният валутен фонд също считаше, че страната ще усили своето Брутният вътрешен продукт с 5,2 % тази година, а в този момент икономистите на фонда най-вероятно са даже още по-впечатлени.

И това, както бе казано, не е просто механично нарастване поради огромно население, каквото Китай има да речем. Всички интернационалните институции показват, че то се дължи също и на висока работливост на труда, ефикасна логистика, съответна данъчна и митническа политика, както и съответни държавни политики за поощряване на растежа и стимулиране на модерните и високотехнологични браншове на стопанската система.

През тази година Китай вкара редица политики за поощряване на задграничните вложения, усъвършенствания в бизнес климата и поощряване на софтуерните браншове и всичко това беше регистрирано от задграничните вложители и интернационалните организации. Само за първите пет месеца на 2023 година в страната са основани 18,532 нови бизнес инициативи с задгранични вложения, което е с 38,3 % нарастване. Очевидно е, че за интернационалния бизнес, Китай си остава една от най-желаните дестинации и страна със постоянен бизнес климат, която може да предложи висококвалифицирана и образована работна ръка, съвременна и развита инфраструктура и редица насърчения за вложителите.

Но основни са не просто икономическите статистики, които са настоящи все още, а и цялостната философия на китайското развиване, която е насочена точно към висококачественото и стабилно развиване. А то може да е артикул единствено на политики, които се базират на китайските активи, културни, цивилизационни и политически характерности, както и на поощряване на науката, образованието и човешкото развиване.

Ключов е моментът, че за висококачественото развиване Китай разчита на своята традиция, а не на подготвени предписания от Запада. Вместо финансова секторна промяна, шокова терапия и приватизация, Китай още преди време стартира с промени в земеделието, в образованието и научния бранш. И несъмнено, на екстензивна и сериозна държавна поддръжка за развиването на една същински съвременна инфраструктура, както транспортна, по този начин и енергийна, пристанищна, летищна и освен.

Китайската рационализация беше и към момента е съобразена с изискванията на световната стопанска система, само че по подобен метод, който прави допустимо страната да се интегрира със своя крачка и скорост, при своите условия, в световните вериги за логистика, търговия и взаимосвързаност.

На ХХ Национален конгрес на Китайската комунистическа партия беше дадено, че страната ще продължи да прави промени за развиването на социалистическата пазарна стопанска система и едно отваряне на страната с високи стандарти, гонещо точно висококачествено развиване.

И както икономическите индикатори и пазарите демонстрират, Китай съумява да върви по проект с всичко това. Отговорът за този триумф се крие в продължаващите промени и отваряне - не просто след Ковид, само че изобщо на китайската стопанска система от години. С неспиращи старания, Китай модернизира икономическата си система и инфраструктурата си, изграждайки най-сериозната индустриална верига в света, а също и подобаваща мрежа за поддържащо произвеждане и логистика.

И нещо значимо - Китай се трансформира във лидер в новаторските технологии, в това число зелените технологии и възобновима сила, изкуствения разсъдък, Big Data (големите данни), опростена и усъвършенствана администрация, биотехнологии, нанотехнологии и какво ли още не.

И по този начин, Китай е фокусиран върху построяването не просто на огромна, само че и висококачествена стопанска система, която да докара до реализиране на задачата му за средата на века, която е " построяването на съвременна социалистическа страна, която е просперираща, мощна и културно напреднала и хармонична ". Срокът, който Китайската комунистическа партия си е сложила е 2049 година, когато е стогодишнината от основаването на Китайската национална република през 1949 година. И към този момент всички индикации сочат, че Китай ще се оправи с тази задача. А около това, той трансформира целия свят, спасявайки световната стопанска система и създавайки подтик за развиването на страните от целия Глобален Юг и освен.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР