Икономистът Евегени Кънев представи интересен анализ, който дава отговор на

...
Икономистът Евегени Кънев представи интересен анализ, който дава отговор на
Коментари Харесай

Икономист: Най-богатите в България са забогатявали с 10 милиарда на година при управлението на Борисов

Икономистът Евегени Кънев показа забавен разбор, който дава отговор на въпроса къде се намира страната ни през последното десетилетие.

" Страната ни е преди всичко в Европейски Съюз по неравноправие сред най-богатите 20 % и най-бедните 20 % от популацията. В никоя друга страна в Европейски Съюз няма такава фрапантна разлика. В никоя друга страна в Европейски Съюз няма подобен бърз ритъм на увеличение на приходите на най-богатите като % от общия Брутен вътрешен артикул. В Румъния приходите на най-богатите даже понижават като % от Брутният вътрешен продукт, което пък се усилва доста по-бързо от това в България. В резултат се образува устойчива междинна класа с растящи доходи и мощна народна власт ", показва икономистът. 

" Подобно неравноправие има в страни, които клонят към тирания, авторитаризъм и еднопартийна номенклатура със слаба пазарна стопанска система и мощен властови детайл в разпределението на богатствата ", счита Кънев.

Ето какво написа Кънев:

" Понеже наглостта на ГЕРБ е безгранична - към този момент трансферират виновността за трагичните ИМ пътища, а и няма кой да покаже истината за тяхното ръководство - се пробвам аз да го върша със статистика на Световната Банка.

Днес ви предлагам съпоставяне сред Румъния и България - по какъв начин се е променял делът в Брутният вътрешен продукт на топ 20% от популацията по приходи - в Ерата ББ.

Това е извънредно значим индикатор, който демонстрира по какъв начин работят от една страна пазарните механизми - т.е дали е обезщетен заслужено приносът на участниците в стопанската система. А въпреки това - преразпределението на Брутният вътрешен продукт през бюджета по линия на бюджетни заплати, пенсии, обществени помощи, само че и във връзка с заплатите във компаниите - получатели на публични поръчки.

Колкото по-равномерно се разпределя Брутният вътрешен продукт измежду всички подоходни групи, толкоз по-благоденстващо е обществото. Колкото по-голяма е междинната класа - толкоз е по-силна демокрацията.

И назад - колкото по-голяма централизация има на приходите в най-богатите, толкоз повече обществено и политическо разделяне има в обществото. Колкото повече обеднява и изчезва междинната класа - толкоз по-нестабилна е демокрацията и прераства в олигархия. А олигархията купува всичко - политици, правосъдна система, медии и най-после самата страна.



Виждате ясно, че за разлика от Румъния - тъкмо това се е случило в ерата ГЕРБ. Между 2010 година и 2020 г в безспорна сума приходите на топ 20% се усилват с 10 млрд лева годишно, т.е с към 7% от Брутният вътрешен продукт.

В резултат имаме

- подправени политически субекти, основани да обират протестния избор против ГЕРБ и ДПС;

- правосъдна система, която ”сваля ” всеки акт на държавно управление, ориентиран против тях;

- медии, които не смеят да нищят криминалите в нашата политическа система и замитат следите им. Има Такъв Народ.

Изборите са единственият метод за вкарване на някаква нормалност в нашата страна.

И както споделяше Апостолът: “Всекиму своето ”.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР