Икономиките в Централна Азия са устойчиви на фона на геополитическата

...
Икономиките в Централна Азия са устойчиви на фона на геополитическата
Коментари Харесай

Икономиките в Централна Азия запазват устойчивост на фона на геополитическата обстановка

Икономиките в Централна Азия са устойчиви на фона на геополитическата конюнктура. Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) чака Брутният вътрешен продукт на района да нарасне с 4,3% през 2022 година и 4,9% през 2023 година

Държавите от Централна Азия, като Казахстан и Туркменистан, се радват на рекордно високи доходи от нефт и газ вследствие на нарасналите цени и нараствания размер на износа. Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан продължават да получават обилни парични преводи от Русия, където търсенето на служащи мигранти нараства трагично. Регионът също по този начин претърпява доста мощен растеж на действителните заплати и обществените доходи.

Много страни от района се възползват от желанието на руснаците да получат интернационалните разплащателни карти и да слагат спестяванията си в задгранична валута в Централна Азия. Хиляди рускоговорящи (от Беларус, Русия и Украйна) местят бизнеса си в Централна Азия, възползвайки се от специфични стопански зони. Такъв е IT-парка в Узбекистан, основан да притегля цифрови номади и експортьорите на онлайн услуги. 

В резултат на това столиците на тези страни претърпяват взрив в бранша на недвижимите парцели, както и мощна агресия в хотелиерството и кетъринга. Регионалните стопански системи, като Казахстан и Киргизката република, също се облагодетелстват от реекспорта на компютри, потребителска електроника и домашен уреди, аварийни авточасти и електрически и електронни съставни елементи за Русия.

Регионалните валути се сринаха след нахлуването на Русия в Украйна, само че последователно възвръщат цената си отпреди войната. Регулаторите на финансовия бранш вкараха по-строги ограничения за сходство, с цел да понижат риска от по-нататъшни сривове от всевъзможни вторични наказания.

Най-голямото предизвикателство, пред което са изправени стопанските системи в Централна Азия през днешния ден, е инфлацията, а в дълготраен проект – разноските за обслужване на дълга. Инфлацията е в диапазона 10-16%, доста над целевите коридори, което заплашва благосъстоянието на семейства и излага на риск структурните промени и ограниченията за фискална консолидация, е записано в отчета на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Узбекистан  реализира доста мощен напредък от 7,4% през 2021 година и продължава да се показва извънредно добре. Растежът е подсилен от скока на паричните преводи от Русия, които са се нараснали с 96% през първата половина на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на 2021 година Отрицателна страна е, че инфлацията доближи 12,3% през юли 2022 година на фона на възходящите цени на храните и стоките.

Като цяло Узбекистан продължава да се радва на доста мощен стопански напредък, движен от огромна и работлива работна мощ, забележителен вътрешен пазар, диверсифициран индустриален потенциал и прогрес в пазарно насочените промени. Банката предвижда стопанската система да нарасне с 5,5% през 2022 година и 6,5% през 2023 година

Въпреки забележителната експозиция към Русия, икономиката на Казахстан  нарасна с 3,4% на годишна база през първата половина на 2022 година Износът на нефт от страната доближи 42,2 милиарда $, равнище, невиждано от 2014 година Повишените цени бяха главният принос за това, само че размерите също се усилиха с съвсем 10 %. Значителни опасности за спад са свързани с вероятни спирания на преноса на нефт през Русия.

Банките в Казахстан се радват на непрекъснат приток на нови клиенти от глобени страни като Русия и Беларус. Основните провокации пред Казахстан са използването на ограничения за фискална консолидация и осъществяването на неговата амбициозна стратегия за промени. Като цяло се чака стопанската система да означи растеж от 3,0% през 2022 година и 3,5% през 2023 година

Силната съветска рубла и огромното търсене на вносна работна ръка в Русия доведоха до увеличение на паричните преводи към Киргизката република с 11% през първата половина на 2022 година Те поддържаха вътрешното търсене и разрешиха напредък в индустриалното произвеждане, хотелиерството, търговията и логистиката. 

Реекспортът на китайски артикули за Русия се трансформира в съществена бизнес активност за дребни компании и физически лица. Успехът на държавното управление в уреждането на дългогодишния спор към златната мина Кумтор възвърне доверието на задграничните вложители, като притокът на ПЧИ съвсем се удвои през януари-юни 2022 година до 628 млн. $. 

Икономиката на страната евентуално ще се възползва от увеличените благоприятни условия за реекспорт, паричните преводи и преместването на съветски компании и физически лица. Прогнозата на Европейска банка за възстановяване и развитие за напредък на Брутният вътрешен продукт от 7% за 2022-а и за 2023 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР