Икономиките на юг от Сахара ще се справят с по-затегнатата

...
Икономиките на юг от Сахара ще се справят с по-затегнатата
Коментари Харесай

Успех за икономиките на Субсахарска Африка през 2019 г. за разлика от тези на развития свят

Икономиките на юг от Сахара ще се оправят с по-затегнатата световна ликвидност тази година и ще порастват по-бързо от 2018 година, въпреки и с не с впечатляващият ритъм от взрива на цените не суровините отпреди десетилетие.

Тъй като лихвените проценти се стягат в развитите пазари и напрежението в търговията сред две от най-големите международни стопански системи нараства, световното икономическо колело се чака да се върти по-бавно - само че не задоволително, с цел да спре инерцията в района.

Изследване, извършено през предходната седмица, сочи, че стопанската система на Нигерия ще нарасне с 2,5% тази година, а Кения с 5,7%.

Очаква се нигерийският напредък да стигне 2,7% тази година съгласно последното изследване, извършено преди три месеца, до момента в който Кения чака растеж от 5,8%. Западноафриканската нация е повишена с 1,81% през третото тримесечие, а последното - с 6%.

Проучването, извършено преди седмица, сподели, че Южна Африка ще осъществя 1,5% растеж през тази година, спрямо 1,3% през 2017 година и с 0,7% за 2018 година, само че надалеч по-нисък от 5-те %, с които растеше педи 10 години.

" Въпреки компликациите на световната сцена, чакаме възобновяване на растежа в Субсахарска Африка да продължи, воден от усъвършенствани вероятности за Нигерия и Южна Африка, най-големите стопански системи в района ", декларира Рая Хан, началник на отдела за изследвания в " Standard Chartered ".

Нигерия и Южна Африка съставляват съвсем 50% от брутния вътрешен артикул на Субсахара в доларово изражение, а Световната банка предвижда растеж от 3,4% в района тази година.

Всички икономисти от изследването са на мнение, че растежът в Субсахарска Африка ще надвиши 3%.

" Голяма част от района ще продължи да се възползва от преимуществата на по-ранните промени в цените на суровините, като петролните стопански системи ще намират известно облекчение в по-високите цени на петрола ", споделя Хан.

Хан написа, че не чака доста от африканските стопански системи - като се изключи Южна Африка заради по-ликвидните финансови пазари - да бъдат повлияни от първите резултати на напрежението в международната търговия.

Очаква се лихвените проценти да бъдат релативно постоянни в главните стопански системи на континента. Медианите демонстрират, че те ще останат най-малко 14% в Нигерия и 9% в Кения доникъде на идната година.

Очаква се лихвеният % в Гана да падне с 100 базисни пункта до 16,00% при започване на идната година.

За разлика от това Федералният запас на Съединени американски щати покачва ставките. Въпреки това той алармира за по-малко нараствания на лихвените проценти през идващите две години и показва нерешителност във връзка с икономическите вероятности в Съединени американски щати.

Проучването от предходната седмица сподели, че аварийна банка на Южна Африка ще остави лихвените проценти на 6,75% в четвъртък. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР