Икономиките на страните от ЕС продължават да бележат ръст, но

...
Икономиките на страните от ЕС продължават да бележат ръст, но
Коментари Харесай

Икономиките в ЕС бележат ръст, но темпът се забавя

Икономиките на страните от Европейски Съюз не престават да бележат растеж, само че темпът им на покачване се забавя.

Това се споделя в огласената през днешния ден междинната лятна прогноза за 2023 година на Европейската комисия. Тя бе показана от еврокомисаря по стопанската система Паоло Джентилони.

Прогнозата за икономическия напредък и на Европейски Съюз, и на еврозоната в частност се намалява до 0,8 на 100 през тази година. В пролетната си прогноза Европейска комисия предвиждаше растеж на стопанската система на Общността с 1% през тази година, а на страните от валутния съюз - с 1,1%.

Комисията намалява и прогнозата си за икономическия растеж през 2024 година на Европейски Съюз. Вместо предстоящите до момента 1,7 на 100, той става 1,4 на 100, а за еврозоната – от 1,6% на 1,3%.

Европейска комисия прави прогнози и за действителния БВП (БВП) на 6 страни от Европейски Съюз – Германия, Испания, Франция, Италия, Нидерландия и Полша. И там се следят промени спрямо по-ранните предвиждания.

Брутният вътрешен продукт на Германия ще се свие 0,4 на 100 през 2023 година, до момента в който в пролетната си прогноза бе очакван дребен растеж от 0,2 на 100. Европейска комисия понижава и упованията си за растежа на немския Брутният вътрешен продукт през 2024 година до 1,1 на 100 против 1,4 при пролетната прогноза.

В междинната си лятна прогноза Европейска комисия покачва упованията си за ръст на Брутният вътрешен продукт на Франция през тази година до 1 на 100 при 0,7 на 100 при пролетната си прогноза. Тя обаче намалява прогнозата си за 2024 година до растеж от 1,2 на 100 при 1,4 на 100 напролет.

В Брюксел чакат инфлацията да продължи да се намалява през обсъждания интервал.

Според прогнозите инфлацията в Европейски Съюз, която отразява изменението на хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), ще доближи годишно равнище от 6,5 на 100 през 2023 година (6,7 на 100 при пролетната прогноза) и 3,2 на 100 през 2024 година (3,1 на 100 при пролетната прогноза).

За еврозоната Европейска комисия чака ниво на инфлацията от 5,6 на 100 през тази година (5,8 на 100 при пролетната прогноза) и 2,9 на 100 през 2024 година (2,8 на 100 при пролетната прогноза).

От последните данни излиза наяве, че икономическата интензивност в Европейски Съюз се е забавила през първата половина на 2023 година на фона на сериозните разтърсвания, през които мина Съюзът.

Отслабването на търсенето в Европейски Съюз демонстрира, че високите и към момента възходящи потребителски цени на множеството артикули и услуги оказват по-негативен резултат върху потреблението, в сравнение с се предвиждаше в пролетните прогнози. Това се случва макар понижаващите се цени на енергийните артикули и извънредно мощния пазар на труда, който се характеризира с рекордно ниски равнища на безработица, продължаващо разширение на заетостта и повишение на заплатите.

Същевременно внезапното закъснение при търсенето на банкови заеми, които да бъдат вложени в развиването на стопанската система, демонстрира, че повишението на лихвените проценти оказва влияние върху икономическото развиване на Европейски Съюз.

Данните от последните изследвания сочат, че през лятото икономическата интензивност се забавя на фона на продължаващ спад в индустрията и отслабващ растеж на бранша на услугите, макар мощния туристически сезон в редица европейския страни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР