Икономиките на ЕС и България са в процес на декарбонизиране,

...
Икономиките на ЕС и България са в процес на декарбонизиране,
Коментари Харесай

Стартира ХИТМОБИЛ проект за чиста енергия


Икономиките на Европейски Съюз и България са в развой на декарбонизиране, акцентира проф. дхн Евелина Славчева
(снимка: БАН)

Център по подготвеност, ориентиран към научни проучвания, пробно развиване и трансфер на познания в региона на „ т ехнологиите и системите за генериране, предпазване и ползване на чиста сила ” построяват Българска академия на науките и сътрудници , стана ясно през вчерашния ден на конференция .

В рамките на плана ще бъде построена неповторима на национално и районно равнище научноизследователска инфраструктура за създаване, тестване, усъвършенстване и индустриално въвеждане на съвременни системи за подвижност и акумулиране на сила.

„ Свидетели сме на събития, свързани с нуждата от на европейските страни и на България, като приемането на зелената договорка в европейското законодателство, Стратегия 2030 и Стратегия 2050 – това са документи, които подчертават върху потреблението на ”, съобщи проф. дхн Евелина Славчева.
още по тематиката
Събитието е част от плана „ Център за Компетентност ХИТМОБИЛ – Технологии и системи за генериране, предпазване и ползване на чиста сила ”, финансиран от Оперативна програма „ Наука и обучение и образован напредък ”, съфинансирана от Европейски Съюз посредством ЕФРР. Проектът е с дълготрайност 57 месеца, с бенефициент  Института по електрохимия и енергийни системи „ Акад. Евгени Будевски ” – Българска академия на науките (ИЕЕС).

В Централен комитет ХИТМОБИЛ ще се организират пазарно насочени научни проучвания и ще се развиват нови технологии и системи в основни области, обхващащи „ зеления ” енергиен цикъл: (слънце/ вятър/биомаса) – предпазване (батерии и водород) – преработка и репотребление.

Сред главните резултати от плана са заложени образуване на експертен капацитет и на общество, стимулиращо развиването на, както и усилване на връзката „ наука-образование-бизнес ”.

Общата стойност на плана е 21,7 млн. лева, от които 18,4 млн. лева европейско финансиране и 3,3 млн. лева национално съфинансиране.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР