Икономиката във Великобритания регистрира своя най-нисък растеж от шест години

...
Икономиката във Великобритания регистрира своя най-нисък растеж от шест години
Коментари Харесай

Великобритания отчете най-ниския си икономически растеж от шест години насам

Икономиката във Англия записва своя най-нисък напредък от шест години насам. За 2018 година нарастването е с едвам 1,4%, оповестява Би Би Си.

От Националната статистическа работа на Острова прецизират, че през 2017 година растежът се е равнявал на 1,8%, а сегашните данни демонстрират най-бавния ритъм от 2012 година насам.

Сред аргументите за това е спадът на разнообразни производства, автомобилостроенето и други фактори. Очаква се наклонността да продължи и през 2019 година поради Брекзит и слабата международна стопанска система.

Статистическата работа оповестява, че тримесечният напредък също е намалял, като се е намалил до 0.2% през последното тримесечие, при 0.6% през трите месеца до края на септември.

„ Брутния вътрешен артикул се е забавил през последните три месеца на годината, а това се дължи на производството на коли и стоманени артикули, където се вижда спад. Строителството също понижава “, разяснява Роб Кент-Смит, който следи Брутният вътрешен продукт в службата по статистика във Англия.

Той обаче споделя, че се вижда растеж в услугите, здравния бранш, консултантите по ръководство и ИТ бранша.

„ Това е единственият път от 2012 година насам, в който услугите, строителството и производството бележат спад. Все отново това е първата оценка на Националната статистическа работа и числата могат да се трансформират с придвижване на времето “, споделя Анди Верити, сътрудник на Би Би Си.

Той прибавя, че няма причина за огромна паника за положението на стопанската система, само че въпреки всичко може да се чака всичко.

Според Националната статистическа работа цифрите отразяват закъснение в редица промишлености, защото доста от тях са свързани в Брекзит и бизнесът е изправен пред нови разноски.

За последното тримесечие на предходната година производството на коли е спаднало най-вече. За по-малко от десетилетия цената понижа с 4,9%.

Строителството е намаляло с 0.3%, а бизнес вложенията - с 1.4%.

Главен обвинен за спада в стопанската система е Брекзит и продължаващата неустановеност към излизането на Англия от Европейския съюз. Много компании обаче са принудени да задържат огромните си вложения в страната.

Статистическите служби оповестяват, че първата половина на 2019 година ще докара до нови провокации за стопанската система на Обединеното Кралство. Те разясняват, че международната стопанска система също ще „ ухапе “ английските експортьори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР