Икономиката във Великобритания регистрира своя най-нисък растеж от шест години

Икономиката във Великобритания регистрира своя най-нисък растеж от шест години ...

Великобритания отчете най-ниския си икономически растеж от шест години насам.


Икономиката във Великобритания регистрира своя най-нисък растеж от шест години насам. За 2018 година увеличението е с едва 1,4%, съобщава Би Би Си.

От Националната статистическа служба на Острова уточняват, че през 2017 година растежът се е равнявал на 1,8%, а сегашните данни показват най-бавния темп от 2012 година насам.

Сред причините за това е спадът на различни производства, автомобилостроенето и други фактори. Очаква се тенденцията да продължи и през 2019 година заради Брекзит и слабата световна икономика.

Статистическата служба съобщава, че тримесечният растеж също е намалял, като се е понижил до 0.2% през последното тримесечие, при 0.6% през трите месеца до края на септември.

„Брутния вътрешен продукт се е забавил през последните три месеца на годината, а това се дължи на производството на автомобили и стоманени продукти, където се забелязва спад. Строителството също намалява“, коментира Роб Кент-Смит, който следи БВП в службата по статистика във Великобритания.

Той обаче казва, че се забелязва ръст в услугите, здравния сектор, консултантите по управление и ИТ сектора.

„Това е единственият път от 2012 година насам, в който услугите, строителството и производството бележат спад. Все пак това е първата оценка на Националната статистическа служба и числата могат да се променят с напредване на времето“, казва Анди Верити, кореспондент на Би Би Си.

Той добавя, че няма причина за голяма тревога за състоянието на икономиката, но все пак може да се очаква всичко.

Според Националната статистическа служба цифрите отразяват забавяне в редица индустрии, тъй като много от тях са свързани в Брекзит и бизнесът е изправен пред нови разходи.

За последното тримесечие на миналата година производството на автомобили е спаднало най-много. За по-малко от десетилетия стойността намаля с 4,9%.

Строителството е намаляло с 0.3%, а бизнес инвестициите - с 1.4%.

Главен заподозрян за спада в икономиката е Брекзит и продължаващата несигурност около излизането на Великобритания от Европейския съюз. Много фирми обаче са принудени да задържат големите си инвестиции в страната.

Статистическите служби съобщават, че първата половина на 2019 година ще доведе до нови предизвикателства за икономиката на Обединеното Кралство. Те коментират, че световната икономика също ще „ухапе“ британските износители.

Източник: offnews.bg