Икономиката в двете области на Донбас би била значително по-голяма

...
Икономиката в двете области на Донбас би била значително по-голяма
Коментари Харесай

Икономиката на Донбас би била почти два пъти по-голяма без война, сочи изследване

Икономиката в двете области на Донбас би била доста по-голяма без война - в подобен сюжет брутният районен артикул на човек в Донецка област би бил с 43% по-голям, а в Луганск - с 53 на 100.

Това се твърди в разбор на Германския институт за стопански проучвания (DIW), оповестен в края на предишния месец. Организацията с нестопанска цел е един от водещите стопански институти в страната. Част от финансирането е от планове за трети страни, друга - от публични грантове от управата на град Берлин и федералното държавно управление. Анализът стартира от 2013 година, преди началото на войната (пролетта на 2014 г.) тъй като токава стартират митингите в Киев и интервалът на политическа неустойчивост за страната.

Моделът

Авторите, Юлия Блучш и Марика Валенте, дефинират проучването като първия прочут опит да бъде изчислен резултатът на войната върху стопанската система на Донецка и Луганска област. Анализът е значим и тъй като Донбас бе изключително значима икономическа зона в Украйна до началото на войната. Инвестициите в главен капитал в региона до 2014 година бяха над 15% от целия размер в Украйна, 25% от продукцията за експорт на страната бе създавана там. При това в Донецка и Луганска област живеят (според преброяването от 2001 г.) под 7 от 48-те млн. поданици в страната, в случай че се има поради употребяваната преди спора статистика (националната статистическа организация дава друга оценка - под 42.5 млн. души живеят в цялата страна към 2017 г.)

Според към този момент съществуващите данни към август 2014 година индустриалното произвеждане се е свило с 60% (в Донецк) и 85% (в Луганск) поради прекъсване на електричеството и разстройства в жп транспортите.

Войната в Европа: икономическата цена на украинския спор (на английски)

Авторите съпоставят хипотетичния брутен артикул на Украйна дружно с Донбас с различния сюжет (без война, построен на бадата на динамикаа в група страни от някогашния Съветски съюз и Източна Европа, без Русия) и фактическия Брутният вътрешен продукт на Украйна без Донбас в действителността. В резултат проучването открива, че Украйна е пропуснала приблизително от 15.1% от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията във военния интервал, като процентът е най-нисък през 2013 година - едвам 5.23%. За 2014 година става въпрос за 9.2%, за 2015 година - 19.6%, за 2016 година - 19.8%, за 2017 година - 21.7%.

Регионалният разбор също удостоверява " разрушителните " последици за стопанските системи на Донецка и Луганска област. В него анализът се реализира по същия принцип - съпоставяне сред сюжета на действителността и този без война.

 Икономиката на Донбас би била съвсем два пъти по-голяма без война, сочи проучване

Досегашните оценки

Петро Порошенко, който бе президент до тази пролет, съобщи преди година, че брутният вътрешен артикул на страната щял да е с 15% по-голям без войната. През 2017 година заместник-министърът на защитата Иван Руснак пък сподели, че единствено директните загуби за страната възлизат на 50 милиарда $.

Според създателите на последния отчет оценката за загуба на Брутният вътрешен продукт е единствено част от общата картина. Пълноценният разбор би трябвало да включва и " резултата на човешкия капита,л обществени и психически резултати, а и миграционната динамичност ". Освен това би трябвало да се прибавят новите данни, които постъпват непрестанно с продължаването на кинфликта. Проблем е и че поради характера на спора (окачествяван като хибридна война и назоваван от Киев " антитерористична интервенция ", до момента в който Москва удостоверява, само че деликатно, че се е намесила) не се чака той да завърши скоро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР