Икономиката ни през тази година се представи противоречиво. Очаквахме 2021

...
Икономиката ни през тази година се представи противоречиво. Очаквахме 2021
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Може да завършим годината и с 8% инфлация

Икономиката ни през тази година се показа спорно. Очаквахме 2021 година да бъде година на възобновяване и тя стартира по този начин - доникъде на годината имахме постъпателно възстановително придвижване на Брутният вътрешен продукт, който доближи до едно много високо равнище, съпоставено с предкризисното развиване.

Toва съобщи икономистът Румен Гълъбинов пред News.bg за стопанската система в пандемията през 2021 година

По думите му сякаш в края на годината, изключително последното тримесечие, финишираме с висока инфлация, последно бе регистрирана 7.3% към края на ноември. Твърде допустимо е да приключим декември с към 8% инфлация. В същото време растежът на Брутният вътрешен продукт след сезонно изгладените данни на Национален статистически институт демонстрират 4.6% и евентуално ще приключим годината с не повече от 5%. Това значи, че инфлацията ще продължи да изпреварва растежа на стопанската система, а това не е добре, предизвести Гълъбинов.

Той уточни, че има комбиниране с фактора понижена претовареност и увеличена безработица, а това са все признаци, които носят риска от нахлуване в едно друго положение на стопанската система - стагфлация, т.е. задържане на растежа на Брутният вътрешен продукт като напредък и в това време нарастване растежа на инфлацията. Румен Гълъбинов се надява това да е някакво преходно, краткотрайно положение и след края на зимата през 2022 година, по-конкретно от средата на идната година, още веднъж да навлезем в едно възходящо придвижване възстановително на стопанската система.
 Васил Велев чака двуцифрена инфлация поради цените на тока
Васил Велев чака двуцифрена инфлация поради цените на тока

Бизнесът се притеснява от загуба на покупателната дарба

Гълъбинов открои туризма като най-засегната икономическа област от пандемията. Имахме по-добър летен туристически сезон през 2021 година, съпоставен с 2020 година, само че това не е връщане към предкризисните равнища на 2019 година Имаме още какво да наваксваме в туризма, като следва да се види по какъв начин ще се развие зимният туристически сезон. Гълъбинов се надява през 2022 година летният сезон да се върне на предкризисното равнище от 2019 година

Друг обиден бранш е интернационалният и вътрешният превоз. Засегнат бранш от пандемията е и търговията. В началото на 2021 година имало ограничавания в визитата на търговски обекти и непълен локдаун, а с въвеждането на зеления документ се сътвори стеснение в визитата на комерсиалните обекти, уточни Гълъбинов.

Друг бранш, пострада от пандемията, са услугите в най-общ необятен смисъл. Сравнително по-малко обиден бранш от пандемията е строителството, изключително когато е навън, а също и някои индустриални браншове и производството на храни за вътрешния пазар.

Румен Гълъбинов акцентира, че преди да се каже, че инфлацията ще се поуспокои би трябвало да се види какво ще е развиването с цените на енергоносителите. От тях в действителност идва една огромна част от инфлационния напън. Важно е да се види по какъв начин ще се развие цената на петрола на интернационалните пазари, като има известни упования, че след зимния сезон към средата на идната година цените на петрола ще се стабилизират. Даже има прогноза, че в края на идната година се чакат по-ниски цени на петрола, в сравнение с в този момент, изясни Гълъбинов.
 Жилищата нарастват още през 2022 година, само че предлагането отново няма да догони търсенето
Жилищата нарастват още през 2022 година, само че предлагането отново няма да догони търсенето

Все повече хора вземат решение да влагат в ново строителство

Той означи, че за природния газ също се чака да се преодолеят проблемите с дефицита на газ в хранилищата на европейските страни, а също и на цените към средата на идната година да се успокоят. " Двата съществени съставния елемент като енергоносители ще имат успокояващо деяние по отношение на цените и понижаване инфлацията към средата на идната година ", увери Гълъбинов.

Според него доста е значимо сега да има нужния публичен толеранс към хората в новото държавно управление, на които е добре да се даде най-малко три месеца да се покажат и потвърдят, че справедливо заемат постовете. Тук е доста значимо да се направи един добър баланс сред ползите на всички стопански субекти в България предвид на увеличените цени на електрическата енергия. Разходите за ток за всяка една компания са от огромно значение, посочи Гълъбинов.

За огромните производители това е причина даже за някои, в случай че не могат да си платят сметките, да лимитират активността си или да затворят, да освобождават хора, да лимитират работни места и да се усилва безработицата. Тук е доста значимо по какъв начин ще се оправи новото държавно управление с провокациите и цените на електрическата енергия, акцентира Гълъбинов.

Той разяснява, че мораториумът, който се наложи като незабавна мярка, евентуално не е най-хубавият метод, също като дълготрайна такава. Това е кратковременна мярка, която да даде опция за не повече от месец или два да се намерения и да се направи тактика какво да се прави оттук насетне. Европейска комисия в общи линии набеляза какви да са насоките за справяне с енергийния проблем. Мерките, които се набелязали по какъв начин работят пазарите в съответните страни на електрическа енергия, по какъв начин се прави търговията, вноса и износа на свободния електроенергиен пазар. Трябва да се прегледат процедурите, разпоредбите и в случай че има предпоставки за пазарни злоупотреби и спекулации, да бъдат навреме отстранени и спрени такива практики, настоя Гълъбинов.

Другото, на което Европейска комисия обърнала внимание, е да се създадат подобаващи компенсационни ограничения. Тоест, откакто цената е стигнала някакви по-високи равнища, би трябвало да се намерения от страна на страната по какъв начин да се компенсират както компаниите, по този начин и семействата за това нарастване - с енергийни дотации компаниите, а с енергийни помощи енергийно-бедните семейства, предложи Гълъбинов.

Третото направление, което се набеляза от Европейска комисия за контролиране на цените на електрическата енергия, са данъчни промени и то най-много в размера на Данък добавена стойност. Има страни, които оферират понижение на Данък добавена стойност на половина като краткотрайна мярка върху сметките за електрическа енергия, или пък има страни, които оферират нулево Данък добавена стойност за несъмнено време, до момента в който се стабилизират нещата. Това също е инструмент посредством данъчната политика страната да повлияе на този пазар, сподели Гълъбинов.
 Инфлацията, а не пандемията ще е по-големият ни проблем следващата година
Инфлацията, а не пандемията ще е по-големият ни проблем следващата година

Високата инфлация ще ни съпътства в идващите 5 години, счита икономистът Стоян Панчев

В умозаключение той прикани да се отнасяме по-отговорно към всичките естествени и енергийни запаси, които има на планетата. Натам върви нашият публичен и стопански живот, комбиниран със зеления преход и с цифровата стопанска система, сподели още Гълъбинов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР