Икономиката на Южна Корея изпадна в рецесия, като износът срина

...
Икономиката на Южна Корея изпадна в рецесия, като износът срина
Коментари Харесай

Южна Корея изпадна в рецесия и отчете най-лошото свиване на икономиката от десетилетия

Икономиката на Южна Корея изпадна в криза, като износът срина доста през второто тримесечие, а облагите в някои от най-големите промишлености в страната - от коли до рафинерии паднаха доста, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен артикул се е свил с 3.3% по отношение на предходното тримесечие, съгласно Bank of Korea (BOK). Това надвиши упованията на икономистите, които предвиждаха спад от 2,4%. BOK съобщи, че това е най-лошото стесняване след финансовата рецесия в Азия през 1998 година Това е първата техническа криза в страната от 2003 година

Разчитайки значително на търговията, на Южна Корея беше нанесен удар, откакто световната търговия се срина по време на пандемията, като износът падна с над 20% през април и май. Министърът на финансите Хонг Нами заяви, че последното тримесечие евентуално е дъното при спада и сподели, че стопанската система може да се възвърне, тъй като спадът на износа понижава, а потреблението набира скорост.
 Южна Корея започва зелен проект за възобновяване от коронакризата за $95 милиарда
Южна Корея започва зелен проект за възобновяване от коронакризата за $95 милиарда

Новите планове ще основат към 2 милиона работни места

" Корея минава през най-големия интервал на стесняване в своята история ", споделя Ким Йънг-Рик, професор по стопанска система в Сеулския университет Соган. " Най-скорошното време, в което можем да чакаме стопанската система да се възвърне изцяло, евентуално е най-долната половина на идната година. "

Някои от промишленостите на Южна Корея съумяха да се възползват от пандемията, като SK Hynix Inc., вторият максимален производител на чипове в страната, регистрира растеж на облагата в четвъртък. По-традиционните артикули като коли и петролни артикули означиха растеж.

Икономиката на Южна Корея евентуално е достигнала своя връх през есента на 2017 година и от този момент губи инерция, а по кое време коронавирусът пристигна, темпът на спад се форсира.

BOK понижи лихвения % до рекордно ниските от 0,5%, подкрепяйки напъните на държавното управление да ускори стопанската система.

И вносът спадна със 7.4%. Инвестициите в уреди понижават с 2,9%, защото фирмите понижават разноските за транспортна техника. И частните, и държавните разноски се усилват от интервала януари-март.

" Все още чакаме износът да се възвърне, само че това ще е мъчно ", съобщи Анджела Хсие, икономист на Barclays Bank PLC.

" В бъдеще чакаме стопанската система да се върне към напредък, защото блокировките по света се облекчават, а фискалните и паричните тласъци си проправят път. Въпреки това, възобновяване евентуално ще бъде последователно и неравномерно, защото продължаващите огнища тук-там по света остават обилни провокации ", обявиха икономисти от Bloomberg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР