Икономиката на Япония все още се намира в изключително тежко

...
Икономиката на Япония все още се намира в изключително тежко
Коментари Харесай

Потребителските цени в Япония намаляват за втори пореден месец

Икономиката на Япония към момента се намира в извънредно тежко положение поради разпространяването на ковид, само че на практика е спряла да се утежнява. Това се показва в разпространения през днешния ден месечен отчет на правителството за положението на стопанската система на страната, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Правителството обръща внимание на подобряването на обстановката на потребителския пазар след на процедура цялостното анулиране на ограничаващите ограничения, въведени против разпространяването на ковид. Кабинетът обаче отбелязва, че към момента не може да се приказва за възобновяване на националната стопанска система.

Потребителските цени в Япония са спаднали с 0,2% на годишна основа през май. Това е втори следващ месец на намаляване поради поевтиняването на петрола на фона на пандемията от Ковид-19, съобщи ДПА, като се базира на сегашен държавен отчет. Анализаторите, интервюирани от бизнес изданието " Никей " чакаха спад на цените с 0,1 %.

Основният показател на потребителските цени, който не включва пресните храни, е на ниво 101,6 през май по отношение на база от 100 пункта за 2015 година, съгласно министерството на вътрешните работи и връзките. През април потребителските цени се намалиха с 0,2 на 100, което бе първи спад от 40 месеца.

Понижението на цените е проблем, защото японската централна банка стартира преди седем години да ползва демократична парична политика, с цел да изведе японската стопанска система от дефлационната серпантина и да реализира целева инфлация от 2% за две години. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР