Икономиката на Великобритания се възстановява с ръст, който е по-висок

...
Икономиката на Великобритания се възстановява с ръст, който е по-висок
Коментари Харесай

Великобритания излезе от рецесията

Икономиката на Англия се възвръща с растеж, който е по-висок от упованията през първото тримесечие на годината. Това оповестиха през днешния ден международните медии.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на страната е повишен с 0,6 % за интервала, откакто в последните три месеца на 2023 година беше записано стесняване с 0,3 %. Официалните данни сочат необятно подсилване най-много на основния за страната бранш на услугите.

Икономиката остана слаба през последната година

Това поставя завършек на " техническата криза ", по израза на икономистите, разяснява „ Асошиейтед прес “.

Икономическият растеж е по-висок от плануваните 0,4 % и е най-силният от четвъртото тримесечие на 2021 година насам. Развитието идва след две тримесечия на леко стесняване на Брутният вътрешен продукт.  

Все отново АП отбелязва, че все пак английската стопанска система съвсем не е повишена за последната година, спъвана от главния лихвен %, който се намира на 16-годишен връх от 5,25 %.

Ще понижи ли централната банка лихвите?

Гуверньорът на централната банка Андрю Бейли позволи, че е допустимо лихвите да бъдат понижени през юни, в случай че инфлацията продължава да се намалява. През март тя спадна до 3,2 %, което е най-ниското ѝ равнище от две години и половина насам. Целта за банковия регулатор е преодоляването на инфлацията в границите на 2 %.

Централната банка е оптимистична и за развиването на стопанската система. Тя предвижда нарастване на Брутният вътрешен продукт с 0,5 % за 2024 година, което е два пъти повече от предстоящото през февруари.

Икономическият растеж е добра вест за английския министър председател Риши Сунак, разяснява немската АРД. Според социологическите изследвания министър-председателят и неговата консервативна партия се намират надалеч зад опозицията. С оглед на идващите парламентарни избори, Сунак разгласи стопанската система и завръщането към растежа за централна тематика.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР