Икономиката на Великобритания неочаквано се е свила още през февруари,

...
Икономиката на Великобритания неочаквано се е свила още през февруари,
Коментари Харесай

Икономиката на Великобритания се свива още преди пандемията

Икономиката на Англия ненадейно се е свила още през февруари, преди пандемията и ограниченията за надзор на болестта да влязат в действие, демонстрират данните на националната статистика.

През втория месец на годината брутният вътрешен артикул се свива с 0,1 %, а спадът е породен от понижаване на активността в строителния бранш. През трите месеца до края на февруари растежът е едвам 0,1%.

Икономиката на Англия към този момент се бе насочила към най-слабия си напредък от финансовата рецесия насам. Ограничителните ограничения на Острова, които би трябвало да забавят разпространяването на ковид, значат, че стопанската система на страната се е запътила към най-големия си спад от век.

Очаква се стопанската система да се свие през първото тримесечие, в случай че Брутният вътрешен продукт падне с над 0,3% през март. Това е евентуално, както демонстрират показателите за интензивност, които паднаха до най-ниското си равнище през третия месец.Икономическата интензивност през февруари пострада поради стихии и наводнения в страната. Строителството регистрира спад от 1,7% по отношение на януари.

Междувременно Франция се запътва към най-голямото стесняване на стопанската система от Втората международна война, а прогнозата за цялата година става все по-мрачна, демонстрират данни на централната банка. Институцията планува 6% спад през второто тримесечие, съпоставим единствено със свиването от 5,3% по време на стачките от май 1968.

Само за една седмица икономическата интензивност се свива с една трета. Изследване на централната банка сочи, че заводите в страната работят на 56% потенциал - рекордно ниско равнище. Най-тежко страдат автомобилния бранш, както и хотелите и заведенията за хранене.

Данните сочат, че всеки две седмици на ограничаващи ограничения понижават Брутният вътрешен продукт за 2020 година с 1,5%.

В същото време Швейцария планува, че в най-тежкия сюжет стопанската система на страната ще се свие с 10% - спад, невъобразим от най-малко 1980 година насам.

За 10% стесняване на Брутният вътрешен продукт се готвят и в най-голямата стопанска система на континента - Германия. Очаква се, че през второто тримесечие спадът ще бъде два пъти по-голям, в сравнение с бе по време на пика на финансовата рецесия. За цялата година прогнозата на петте най-големи института в страната сочи стесняване от 4,2%.

На този фонд Световната банка предвижда стесняване на стопанската система на България с 3,7%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР