Икономиката на Тайланд се сви за първи път от шест

...
Икономиката на Тайланд се сви за първи път от шест
Коментари Харесай

Икономиката на Тайланд се сви за пръв път от 2014-а

Икономиката на Тайланд се сви за първи път от шест години поради пандемията от новия ковид, която затвори границите и докара до икономическо опустошаване на страната, която е мощно подвластна от туризма.

Очакваше се към 40 милиона туристи да дойдат в Тайланд тази година, привлечени от пясъчните му плажове, нощния живот и културата на уличната храна, отбелязва " Гардиън ".

Но епидемията засегна тежко " златната мина " на страната, като туристическите компании регистрираха още в средата на януари спад на посетителите, откакто Китай - най-големият източник на туристи в Тайланд, наложи тежка обсада поради COVID-19.

Данните, оповестени в понеделник от организацията за икономическо обмисляне на Тайланд, демонстрират съвсем 40% спад на идващите от чужбина през първите три месеца на 2020 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Намалението се трансформира в спад на стопанската система, като през интервала януари-март тя се свива с 1,8% по отношение на миналата година.

В Тайланд не е имало стесняване на стопанската система от 2014 година, когато имаше политически безредици, които задръстиха улиците на Банкок и доведоха до прелом два месеца по-късно през май.

Националният съвет за икономическо и обществено развиване (NESDC) също по този начин предвижда стопанската система да се свие с 5-6% през 2020 година - най-резкия спад след финансовата рецесия в Азия през 1997-1998 година

Международният валутен фонд (МВФ) също вижда мрачни вероятности за стопанската система на страната, прогнозирайки спад от 6,7% за 2020 година, с което Тайланд може да стане с най-лошите индикатори измежду останалите страни в Югоизточна Азия.

Страната влезе в изключително състояние в края на март и забрани всички интернационалните полети до края на юни.

В момента има повече от 3000 регистрирани инфектирани с Covid-19, от които са умряли 56 души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР