Икономиката на София за 2023 година е в размер на

...
Икономиката на София за 2023 година е в размер на
Коментари Харесай

Икономиката на София изпреварва 13 европейски държави

Икономиката на София за 2023 година е в размер на 59 милиарда лв. по публични данни.

Така столицата на България изпреварва 8 страни в Европа.

Това са Исландия, Босна и Херцеговина, Албания, Малта, Молдова, Северна Македония, Косово, Монако, Черна гора, Лихтенщайн, Андора и Сан Марино.

Трябва да се посочи, че популацията на София е към 2 милиона души, а Исландия е към 400 хиляди души. Монако, Лихтенщайн, Андора и Сан Марино са страни джуджета, само че пък Босна и Херцеговина има население от близо 4 милиона души, а Албания към 3 милиона.

Институтът за пазарна стопанска система съпоставя градовете в България по 73 параметъра

София обезпечава съвсем половината от брутния вътрешен артикул на страната. Именно там и в Кърджали продължителността на живота на хората е най-голяма. Сливен е региона с максимален дял на хора с главно обучение, а националният рекордьор по туризъм е Бургас. Как обособените области в страната са се развили за една година, кои са първенците и кои изостават?

Изследването е на Института за пазарна стопанска система и наблюдава 73 знака. Добрата вест е, че в редица райони се вижда капацитет за по-добро развиване. Повечето от тях са измежду водачите по отделни индикатори. Лошата, е че на всички места демографската рецесия основава съществени проблеми.

„ Числата на седмицата ”: България е водещ производител на пачи черен дроб, билки и колела

Брутният вътрешен артикул продължава да бъде извънредно неравномерно разпределен сред другите области. Столицата остава водеща, като обезпечава съвсем половината от него – над 59 милиарда. Втора е стопанската система на Пловдив, която към този момент надвишава 10 милиарда, следвана от тази на Варна с близо 8,5 млрд. На последните две места в подреждането са Силистра и Видин, чиято стопанска система е и единствената с под 1 милиарда лева Любопитното е, че Стара Загора съвсем настига Бургас и с тях се оформя челната петица, а, с помощта на мощното си индустриално развиване, след тях към този момент се нарежда София-област.

Следващият аршин, който Институтът преглежда, е коефициентът на претовареност на популацията на възраст сред 15 и 64 години. В съвсем всички области той пораства, като в някои даже към този момент е надминал равнищата от предпандемичната 2019 година, която беше рекордна за развиването на пазара на труда. Най-висок е коефициентът в София-град – близо 78%. Почти толкоз е и във втората област в тази ранглиста – Варна. Третото място е за Стара Загора, където процентът не е доста по-различен от този в първите две области.

Предпоследното място още веднъж е за Силистра, а последното - за Монтана. И на двете места работят малко над половината от хората в трудоспособна възраст. Важно е да се обърне внимание, че в всекидневно водещи области като Пловдив и Бургас заетостта е под 70%, което е междинното равнище за страната. На други места като Перник, да вземем за пример, основаването на нови работи места става все по-трудно поради мощната конкуренция на пазара на труда в София, която е напълно наоколо.

" ЧИСЛАТА НА СЕДМИЦАТА ": Ски сезонът - 210 км писти, 4 курорта и нито един нов въжен превоз

Тъй като образованието и уменията на популацията са измежду основните фактори за развиване, проучването преглежда и тях. И тук разликите сред областите са обилни. Абсолютен водач от позиция на каузи висшисти е столицата. В София те са съвсем 58%, а минимум са в Ловеч, като разликата със София е от близо 40 пункта. Отново в Ловеч е и най-големият дял на хора със приблизително обучение - над 70%. Най-малък е той в София-град. Близо 38% от жителите на област Сливен пък са единствено с главно обучение, до момента в който в столицата и Кюстендил техният % е 4.

Продължителността на живот бележи спад на национално равнище. Между 2019 и 2022 година той е с тъкмо 3 години и стига до под 72. Редно е да се означи, че интервалът съответствува с пандемията от COVID-19. Според специалисти най-вероятно ще са нужни още няколко години, с цел да се възстановят нивата отпреди това.

Разликите в самата дълготрайност по области обаче също са обилни, което още веднъж акцентира дълбоките разлики в качеството на живот сред обособените райони. Най-дълго живеят в София-град, Кърджали и Благоевград – сред 75 и 74 години. В края на класацията пък са Силистра и Видин, която е единствената област у нас със междинна дълготрайност на живота под 70 години.

„ Числата на седмицата ”: Очакваният скок в цените на парцелите - към 10%

Как се развиват другите райони в областта на туризма? Впечатление прави, че областите, където туризмът представлява забележителна част от локалната стопанска система, са и най-посещаваните. Забелязва се също, че обичайно не толкоз известни туристически дестинации реализират много положителни резултати. Видин, да вземем за пример, се подрежда в средата на класацията, незабавно след Велико Търново и София. Направеното пресмятане е на база осъществени нощувки в местата за настаняване на хиляда души население. Огромно предимство има Бургас - с над два пъти повече осъществени нощувки от втората и третата област, които също обгръщат Черноморието, само че северната му част. Това са Варна и Добрич, които са даже с равни параметри. Следващата област е Смолян. Най-малко посещавани са били Търговище и Перник.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР