Икономиката на САЩ се сви за второ поредно тримесечие, крайъгълен

...
Икономиката на САЩ се сви за второ поредно тримесечие, крайъгълен
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ отново се свива с опасения за рецесия

Икономиката на Съединени американски щати се сви за второ следващо тримесечие , крайъгълен камък, който в доста страни би се смятал за икономическа криза , написа БиБиСи.

Това не е по този начин в Съединени американски щати, които употребяват спомагателни данни, само че свиването, с годишен ритъм от 0,9% през трите месеца до юли, притегли необятно внимание, защото терзанията за стопанската система нарастват .

Цените на хранителни артикули, бензин и други съществени артикули се повишават с най-бързите темпове от 1981 година

Тъй като централната банка на Съединени американски щати покачва бързо разноските за заеми, с цел да се опита да охлади стопанската система и да облекчи ценовия напън, нарастват страховете, че идва криза - в случай че към този момент публично не е почнала .

Изправен пред падащото публично доверие, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се опита да потвърди, че стопанската система остава постоянна , отбелязвайки, че равнището на безработица остава ниско от 3,6%, а наемането остава мощно.

Тази седмица, преди данните от Министерството на търговията, той сподели пред кореспонденти, че стопанската система " няма да бъде в криза ". Това накара съперниците му в Републиканската партия да обвинят Белия дом, че се пробва да предефинира термина .

" Ребрандирането на рецесията в Белия дом няма да понижи страданието на американците ", споделиха те.

През първите три месеца на годината стопанската система на Съединени американски щати се сви с годишен ритъм от 1,6%. По това време икономистите отдадоха спада на брутния вътрешен артикул (БВП) на странности в комерсиалните данни.

Но отчетът от четвъртък сподели по-забележимо закъснение, като растежът бе повлиян от спадовете на жилищния пазар, бизнес вложенията и държавните разноски . Потребителските разноски нарастват с по-бавен годишен ритъм от 1%, защото хората харчат повече за опазване на здравето, настаняване и хранене на открито, само че понижават стоките и питателните артикули.

" Като се вземе поради историческият стопански напредък от предходната година - и възобновяване на всички работни места в частния бранш, изгубени по време на пандемичната рецесия - не е изненада, че стопанската система се забавя, до момента в който Федералният запас работи за понижаване на инфлацията ", сподели Байдън в четвъртък.

" Но даже когато сме изправени пред исторически световни провокации, ние сме на прав път и ще преминем през този преход по-силни и по-сигурни . "
 Байдън не чака криза в Съединени американски щати
Байдън не чака криза в Съединени американски щати

Очаква се Бюрото за стопански разбори да разгласява основни данни за Брутният вътрешен продукт за второто тримесечие в четвъртък

Професорът от Харвард Джефри Франкел , преди този момент в комитета на Националното бюро за стопански проучвания, групата от учени, която е натоварена с формалното оповестяване на рецесията, разяснява, че не счита, че рецесията е почнала при започване на годината , отбелязвайки мощния растеж на работните места. Но по-късно той бе по-малко убеден .

" Нещата към този момент се забавиха, тъй че не споделям, че всичко е ужасно ", сподели той. " Шансовете за криза в бъдеще са доста по-високи, в сравнение с за случайна година. "

Инфлацията в Съединени американски щати доближи 9,1% през юни, най-бързият ритъм на повишаване от повече от четири десетилетия .

В сряда централната банка на Съединени американски щати отговори на казуса с друго , второто й нарастване от 0,75 процентни пункта, откогато стартира да покачва лихвите през март.

Правейки разноските по заеми по-скъпи, Федералният запас се надява да понижи разноските за продукти като домове и коли, на доктрина облекчавайки част от натиска, който покачва цените. Но по-ниското търсене значи и спад в икономическата интензивност.

Последните отчети демонстрират спад на потребителското доверие, закъснение на жилищния пазар и първото стесняване на бизнес интензивността от 2020 година Американският фондов пазар потъна от началото на годината и компании от колоса на обществените медии Meta, притежателят на Фейсбук и Instagram, до производителя на коли General Motors споделиха, че възнамеряват да забавят наемането на чиновници. Някои други компании, изключително в бранша на парцелите, оповестиха съкращения на работни места.

Председателят на Федералния запас Джеръм Пауъл сподели тази седмица, че не счита, че стопанската система на Съединени американски щати е в криза , само че означи, че е почнало известно закъснение и евентуално ще е належащо повече, с цел да може инфлацията да се върне към по-нормални равнища.

Колко тежък ще бъде предстоящият спад остава въпрос на развълнуван спор .

" Последният път , когато видяхме толкоз висока инфлация през 80-те години на предишния век , имахме много дълбока криза ", сподели Лаура Велдкамп, професор по финанси в Колумбийското бизнес учебно заведение. Тя сподели, че политиците са се поучили от този опит, което поражда очаквания за по-лек спад.

Но забавянето в Китай и в Европа, която е по-силно наранена от скока на енергийните цени от войната в Украйна, покачва рисковете от чужбина . Съединени американски щати не са сами в повишението на лихвените проценти.

" Много други страни имат по-сериозни проблеми ... и доста евентуално ще бъдат наранени и това може да се трансферира и върху нас ", сподели проф. Франкел.

Той сподели, че е значимо да се вземат поради фактори като пазара на труда, с цел да се дефинира началото на рецесията, отбелязвайки, че някои спадове, като спукването на дот ком балона през 2001 година, няма да се квалифицират като криза съгласно две четвърти -правило за ред-на-свиване, макар многото изгубени работни места.

Оценките за продукцията в огромната американска стопанска система постоянно се актуализират доста с постъпването на повече данни. Дори в Обединеното кралство има случаи на преразглеждане на рецесии.

Политиката, добави той, няма нищо общо с това, най-малко исторически.

" Всеки умел макроикономист знае, че рецесията в Съединени американски щати не се дефинира от механично предписание ", сподели проф. Франкел. " Но като се има поради поляризацията на политиката, има хора, които ще бъдат цинични във връзка с това и ще одобряват най-лошото. "
 МВФ понижава прогнозите за световния напредък и предизвестява за криза
МВФ понижава прогнозите за световния напредък и предизвестява за криза

Рецесия удря еврозоната през третото тримесечие, има вяра Credit Suisse
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР