Икономиката на Съединените щати може да се свие с около

...
Икономиката на Съединените щати може да се свие с около
Коментари Харесай

Една глобална търговска война може да засегне най-тежко САЩ, сочи проучване на ЕЦБ



Икономиката на Съединените щати може да се свие с към 2% през първата година от един повсеместен търговски спор с останалата част от света, до момента в който Китай и други стопански системи даже могат да завоюват, демонстрира ново изследване на Европейската централна банка, представено от " Уолстрийт джърнъл ".

В оповестеното в сряда проучване, икономистите на ЕЦБ са моделирали сюжет, при който Съединени американски щати покачват митническите цени за целия си импорт с 10%, а комерсиалните им сътрудници отговорят с еквивалентно повишение на митата за вноса на американски артикули. В заложеният от ЕЦБ модел останалите страни не вкарват наказателни данъци една на друга.

Изследователите са открили, че стопанската система на Съединени американски щати ще се свие с към 2% през първата година в съпоставяне със обстановка, в която нищо не се трансформира. Тази прогноза се базира на догатката, че по-високите цени ще понижат приходите на семействата и ще навредят на бизнес доверието, отразявайки се отрицателно върху частното ползване и вложенията. Това би трябвало да компенсирал позитивното влияние от високите мита, а точно, че потребителите и бизнесът евентуално ще се пренасочат към артикули и артикули, създадени на вътрешния пазар, което би могло да увеличи американската стопанска система.

" Икономика, налагаща мита, която принуждава другите страни да подхващат ответни ограничения, ще се окаже в надалеч по-лоша форма, защото това ще докара до спад на виталния стандарт и до загуба на работни места ", демонстрират резултатите от изследването на ЕЦБ.

Съгласно същия сюжет на ЕЦБ, стопанската система на Китай ще нарасне малко по-бързо през първата година. Въпреки че в този случай Съединени американски щати ще внасят по-малко китайски артикули, това би било обезщетено от усилване на търговията на Китай с други страни, като китайските експортьори биха могли да завоюват пазарен дял за сметка на по-скъпия американски износ.

Европейските експортьори също биха могли да завоюват от подобен търговски спор, макар че всичко ще зависи от това, до каква степен елементарно една страна може да замести вносните артикули от разнообразни страни.

Трябва да се има поради, че от месеци насам формалните представители на ЕЦБ се тревожат по отношение на въздействието на възходящия търговски протекционизъм върху експортно-ориентираната еврозона. Икономическият напредък в 19-те страни, споделящи единната валута, се забави през актуалната година, освен това в миг, когато ЕЦБ стартира да се отдръпва последователно от провежданата от години политика на лесни пари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР