Икономиката на Съединените американски щати навлезе в турбулентен период. И

...
Икономиката на Съединените американски щати навлезе в турбулентен период. И
Коментари Харесай

Кризата в Boeing намалява растежа на щатската икономика с $9 милиарда за три месеца

Икономиката на Съединените американски щати навлезе в турбулентен интервал. И виновникът е Boeing Co., написа The Wall Street Journal.

От време на време се случва една-единствена компания да има доста въздействие върху растежа на най-голямата стопанска система в света. Този път това е производителят на самолети и един от най-големите експортьори.

През януари Boeing спря краткотрайно производството на модела 737 Max, най-продавания аероплан на компанията. Прекратяването ще коства скъпо на растежа на Брутният вътрешен продукт през първото полугодие, споделят икономисти.

Базираната в Чикаго компания е в рецесия от март 2019 година, когато регулаторите по света подредиха на самолетните компании да спрат полетите със 737 Max поради двете съдбовни произшествия. До преди месец резултатът върху стопанската система не бе огромен. Макар че продажбите понижиха, компанията продължи да създава модела, за който има 4 500 поръчки.

Миналата седмица Boeing заяви, че няма желание да възобнови производството, до момента в който регулаторите не разрешат още веднъж моделът да се завърне в небето. Очаква се това да се случи в средата на годината.

Boeing произвеждаше по 42 самолета до април и 52 месец преди този момент. Може и да не звучи доста, само че един 737 Max коства към $55 милиона, споделят анализатори. И компанията смяташе да продаде към 600 тази година, на обща стойност над $30 милиарда.Поне трима водещи икономисти показват, че прекъсването на производството ще понижи растежа на стопанската система на Съединени американски щати с половин процентен пункт. Ефектът може да се усети и през второто полугодие, защото компанията ще има потребност от време, с цел да възвърне производството с естествения ритъм.

Икономистът от IHS Markit Джоел Пракен предвижда, че растежът ще доближи 2% през първото тримесечие. Според него, резултатът от рецесията с Boeing " е по-голям, в сравнение с от един вихър ". По думите му, прекъсването на производството ще понижи растежа с $9 милиарда през първите три месеца на годината и с $13 милиарда през второто тримесечие.

Икономиката на Съединени американски щати набъбна с 2,1% през последното тримесечие на 2019 година и с 2,3% през цялата 2019 година, като общият размер на брутния вътрешен артикул възлиза на $21,4 трилиона.

Междувременно стана ясно, че щатските и европейски регулатори спорят по отношение на евентуално рисково окабеляване в 737 Max. Експерти от Европейски Съюз желаят част от кабелите да бъдат преместени, споделят източници на изданието. Според компанията и щатския регулатор обаче сходна смяна не е нужна. Заради разногласието бе занимателен основен полет в границите на процедурата за узаконяване. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР