Икономиката на общото съвместно потребление се появи в нашия живот

...
Икономиката на общото съвместно потребление се появи в нашия живот
Коментари Харесай

Ето как да обикаляте света почти без пари!

Икономиката на общото взаимно ползване се появи в нашия живот не толкоз от дълго време, само че към този момент го е трансформирала изцяло. Разберете по какъв начин услугите, учредени на правилото на шерване, ще ви оказват помощ да спестите пари, време и старания, когато пътувате, написа National Geographic.

2008. Младите дизайнери Брайън Чески, Джо Гебия и Нейтън Блехарчик от Сан Франциско нямат задоволително средства, с които да платят за наема на жилището си. Но те знаят, че скоро в града им ще се организира конференция на техни сътрудници и потенциалът на всички хотели ще бъде напълнен. Така им идва гениалната концепция да предложат част от своето пространство, в което живеят. Тримата слагат три надуваеми матрака в празната таванска стая и пускат публикация: " Отсднете при нас, на гостите се предлага надуваемо легло и закуска. "



Планът им се оказва сполучлив откакто печелят 1000 $ за първия уикенд, приятелите вземат решение да основат уеб страница, където всеки може да предложи къщи, стаи или жилища за малко време. Проектът се назовава AirBed & Breakfast (Надуваем матрак и закуска). След година и половина той ще получи инвестиция от 1 милион $, а през идващите 10 години уеб сайтът ще се трансформира в световна услуга за наемане на жилища, стаи и други и жилищни пространства или в резюме Airbnb, една от най-успешните започващи компании, която към този момент работи и в България.

Правила за шерване

Икономиката на Схерин се назовава стопанска система на шерване - това е еластичен стопански модел, учреден на правилата на шерване на благосъстоятелност, артикули и услуги. Една страна получава опцията да употребява услугата, а другата - да понижи разноските си за нейното стопанисване. Основателите на Airbnb първи схващат по какъв начин да създадат тази скица елементарна, демократична и налична за всички, тъй че техният план се смята за първият сполучлив в тази сфера, а Сан Франциско е родното място на шерването на стопанската система.

Новият модел на благосъстоятелност се оказа съвършен, позволявайки на доста хора да спестят от пътуването си, до момента в който други печелят спомагателни пари, без да влагат в допълнение в това, което към този момент имат - без значение дали са празни стаи, непотребен автомобил или нещо друго, което биха могли да споделят против известно възнаграждение с туристи от целия свят.



Така за независимите туристи обменът на услуги се трансформира в същинско избавление: с помощта на тях пътуванията са доста по-интересни, по-лесни за образуване и по-евтини във всички точки на услугите от настаняване и превоз до хранене и екскурзии.

Освен това тези услуги ви разрешават да научите по-добре локалната просвета и живот, да влезете в бита на различен човек, да се доближите до нови знания, да увеличите равнището на чуждоезиковите си умения. Но има много съществени дефекти във всичко това: човешкият фактор и неналичието на гаранции - шерването на услуги не постоянно дава юридическа отговорност на клиентите, в случай че нещо се обърка.

Настаняване

Airbnb стана образец за многообразие от услуги от вида " Поживей с локалните ", само че си коства да се спомене, че тази услуга има и прародители - клубове за обмяна на гостолюбие - нещо като алфа-базирана стопанска система. Техният принцип е опцията да живеете гратис с хора от други градове, при изискване че сте също подготвени да приемате посетители.

Приблизително като във кино лентата " Exchange Vacations ". Някои от тях работят на правилото на частните клубове с платено участие, а за други е задоволително да се регистрирате на основаните за задачата уеб сайтове. Най-известната услуга е couchsurfing.com, която се употребява годишно от към четири милиона души. По принцип това са студенти и възпитаници, а за настаняване най-често се оферират кревати или свободни стаи, макар че с известно настойчиво търсене и шанс можете да се доберете до независим апартамент, къща, вила или даже палат за краткотрайно прилагане. Системата е с рейтинг и рецензии и оказва помощ да се намерят уместно жилище и най-гостоприемните домакини.

Друга категория услуги ви оказва помощ в търсенето на свободни жилища, като в подмяна на това правите избрана работа. Например да наблюдавате дома и да се грижите за домашни любимци в отсъствието на притежателите. Клубната система работи и тук, с цел да влезете в нея, би трябвало да се заплати такса - приблизително към Щатски долар 50.

Повечето от тези оферти са в Съединени американски щати, Англия, Австралия и Нова Зеландия. Например, Luxury House Sitting ( luxuryhousesitting.com ) е известна американска платформа с най-бюджетен абонамент ($ 25 на година). Nomador ( nomador.com ) и House Carers ( housecarers.com ) работят съвсем по целия свят. Срещу гратис настаняване можете освен да разхождате кучето и поливате фикусите, само че също по този начин да сте на дежурство в рецепцията на хотела, да преподавате на деца или да работите в градината. Уеб уеб сайтът WWOOF ( wwoof.net ) предлага настаняване за работа в ферми в Латинска Америка. HelpX ( helpx.net ) и Workaway ( workaway.info ) търсят доброволци по целия свят, с цел да работят в разнообразни области - да вземем за пример грижа за коне в Гърция или пък организирането на британски лагер за деца.

За тези, които към момента избират да живеят в хотели, а не в жилища по време на пътуването си, има и забавни услуги за шерване. Например (roomertravel.com ) предлага избор от хотелски стаи, които по някаква причина не са били заети. Сайтът автоматизирано трансферира резервацията на друго име и по този начин можете да спестите до 45%.

Похапване



Знаете ли, че даже и вкусното похапване към този момент влиза в системата за шерване на туристите по света? Срещу известно възнаграждение може даже да отидете на посетители на непознато семейство, които ще подготви за вас вкусна вечеря. И тук има профилирани уеб сайтове. Въведете стремежи град, дата и брой гости и по-късно изберете типове храни от вариантите, предлагани от системата. В някои страни и райони такива услуги за гостолюбие се поддържат на държавно равнище - да вземем за пример в Швеция има стратегия " A Slice оf Swedish Hospitality " ( asliceofswedishhospitality.com ). Eatwith service (eatwith.com) обгръща доста страни по света, в Съединените щати можете да вечеряте посредством Feastly (eatfeastly.com) и BonAppetour (bonappetour.com).

Коли чартърен



Разбира се може да се възползвате и от услугата " споделена кола " по време на пътуванията си. Това е тъкмо като при публичните колела в някои европейски градове - просто потърсете най-близката безвъзмездна кола, карайте толкоз, колкото имате потребност, и оставяйте там, където е комфортно. Плащане в множеството случаи става елементарно, написа pochivkata.blitz.bg. За да употребявате услугата, би трябвало да инсталирате приложението, да въведете паспортните данни и кредитната карта и да изчакате разрешението. Приложението ще дефинира вашето местонахождение и ще покаже къде е най-близкият свободен автомобил.

Carsharing оказва помощ когато имате потребност от кола единствено за няколко часа или би трябвало да се придвижите до няколко адреса. Често това е доста по-евтино от такси до летището. Един от най-големите уеб сайтове - Zipcar за шерване на коли (zipcar.com) работи в 10 страни, в това число Съединените щати, Франция, Белгия, Турция и Исландия. Автомобилите car2go ( car2go.com ) се намират в огромните градове на Европа и Съединени американски щати. В Съединени американски щати също работят Getaround (getaround.com) и Turo (turo.com).

Необичайни услуги за шерване



Spinlister ( spinlister.com ): Наемане на използвани колела, ски и сърфове на мястото, където ще ги употребявате.

Antlos (antlos.com): шерване на яхти, лодки и лодки.
Justpark ( justpark.com ) и паркинг Panda (parkingpanda.com ): локалните отдават своите места за паркиране в центъра на града.

Gamping (gamping.com): места за вашите палатки и лагери.

Surfair ( surfair.com ): полети на частни самолети (без предел за един месец коства 2 495 евро).

Grabr (grabr.io): услуга за доставка на артикули. Можете да попитате пасажерите, пътуващи по маршрута, който ви интелесува, да ви донесат артикули или пък вие самите да се съгласите да бъдете пощальон и да спечелите спомагателни пари при доставката.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР