Икономиката на Обединеното кралство ще се върне назад с няколко

...
Икономиката на Обединеното кралство ще се върне назад с няколко
Коментари Харесай

Залезът на Британската империя започна преди 75 години, сега самата Великобритания залязва

Икономиката на Обединеното кралство ще се върне обратно с няколко години

Британската колониална империя се оформя в продължение на няколко века. През 19 век английските колонии са били ситуирани на пет континента. Империята доближава своя разцвет през 1919 година, когато Обединеното кралство владее 31 878 965 km2 земя или към 22% от земната суша. Общото население на империята доближава съвсем половин милиард души, към една четвърт от жителите на Земята.

Най-голямото териториално придобиване на Лондон беше Индия. „ Събитията от Седемгодишната война трансформират Източноиндийската компания от комерсиална мощ във военна и териториална мощ. Тогава беше положена основата на сегашната Британска империя на Изток “, написа К. Маркс през 1853 година (К. Маркс и Ф. Енгелс, Съч., 2-ро изд., том 9, стр. 152).

В резултат на Втората международна война поражда международната социалистическа система и стартира процесът на раздробяване на колониалната система на империализма.

Преди 75 години, под натиска на мощната антиимпериалистическа битка, Англия беше принудена да даде самостоятелност на Индия. Бившата колония беше разграничена по религиозни линии на Индия и Пакистан. През 1948 година Бирма и Цейлон поемат по самостоятелен път на развиване.

През същата година с решение на Общото заседание на Организация на обединените нации Англия е лишена от мандата си за Палестина и на нейно място са основани две самостоятелни страни (арабска и еврейска). По-нататък, независимост от английското колониално ръководство получиха: Судан (1956 г.); Гана (бивша английска колония Голд Коуст, 1957 г.); Малая (1957); Сомалия (1960 г.) и други

Списъкът на страните и териториите, които са получили самостоятелност от английската корона, се добавя чак до 1997 година Точно преди четвърт век Лондон трансферира суверенитета над Хонконг на Китай.

Разпадът на Британската колониална империя, който стартира преди 75 години, продължи 25 години. Бившата метрополия на " Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия " към този момент четвърт век живее без колонии и други подвластни територии. Кралството е непретенциозно по повърхност - 242 500 km² (0,76% от площта, която английската колониална система заема през 1919 г.), с население от 67,6 милиона души (0,86% от общото население на планетата).

Още през предишния век Англия като международен водач стартира да се изтласква от Съединени американски щати. След Първата международна война сред тях се открива неустойчив паритет и вследствие на Втората международна война водачеството дефинитивно минава към Съединените щати.

Мнозина с право считат, че освен Съветският съюз е съдействал за разпадането на Британската колониална империя (това е неоспорим факт), само че също по този начин и на Съединените щати – те сътвориха опция на Британската империя, неоколониалния Pax Americana.

Най-новата история на Англия се вписва добре в концепцията на Освалд Шпенглер за „ Залезът на Европа “. Преди век Шпенглер предсказа упадъка на цялата западна цивилизация, предполагайки, че Старият свят първо ще стартира да запада, а редът на Новия свят ще пристигна по-късно...

Поводът да се замисля за упадъка на Англия за мен беше новината, оповестена от организация Bloomberg. На 2 септември тя разгласява материала UK Slips Behind India to Become World’s Sixth Biggest Economy /Обединеното кралство изостава от Индия, с цел да стане шестата по величина стопанска система в света./. Миналата година Обединеното кралство беше на пето място в света по Брутният вътрешен продукт, следвано от Индия. Това е за цялата година.

А през последното тримесечие на 2021 година някогашната английска колония към този момент изпревари Обединеното кралство и стана петата по величина стопанска система. Пресмятането на Брутният вътрешен продукт се основава на калкулации в щатски долари в номинално изражение, като се употребява обменният курс на $ в последния ден на тримесечието.

По оценките на МВФ, през първото тримесечие на тази година Индия е затвърдила водачеството си; размерът на индийската стопанска система през първите три месеца възлиза на 854,7 милиарда $. Във Англия тази цифра е равна на 816 милиарда $.

Отдалечаването на някогашната колония от някогашната метрополия, съгласно специалистите на Bloomberg, ще се усили. Инфлацията опустошава английската стопанска система. Има всички признаци на икономическа криза, която евентуално ще стартира преди края на годината. През първото тримесечие растежът на Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство е единствено 0,8%. Второто тримесечие приключи с 0,1% спад на Брутният вътрешен продукт.

Банката на Англия напролет даде прогноза, съгласно която Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство ще се усили с 3,5%. В средата на лятото тя промени знака на прогнозата: Брутният вътрешен продукт ще намалее с 0,25%. И през август още един път ревизира прогнозата и съобщи, че спадът на Брутният вътрешен продукт ще бъде 1,5%.

Смяната на премиера Борис Джонсън с Лиз Тръс докара до обстоятелството, че специалистите още веднъж започнаха да преразглеждат прогнозите и все в посока на утежняване. Способността на Лиз Тръс да взема верни решения в региона на стопанската система е оценена даже по-ниско от способността на нейния предходник. Същата Bank of England, която през август приказва за признаци на икономическа криза, в този момент „ зарадва “ с прогнозата, че рецесията може да продължи до 2024 година

И на този декор Bloomberg дава прогноза и за Индия: растежът на Брутният вътрешен продукт тази година се прави оценка на 7%! Икономическите траектории на някогашната колония и някогашната майка-държава са в противоположни направления: до 2027 година индийската стопанска система се предвижда да бъде с една пета по-голяма от английската.

За последните 10 години класацията на страните във връзка с Брутният вътрешен продукт, изчислен по номинал (по формалния обменен курс на националната валута), е следната: Съединени американски щати, Китай, Япония, Германия, Англия. Преди 10 години Индия беше едвам на 11-о място. В края на 2022 година Индия и Обединеното кралство ще си сменят местата.

Разбира се, икономистите не се доверяват на индикаторите за Брутният вътрешен продукт, измерени „ по номинална стойност “, предпочитайки да съпоставят стопанските системи, употребявайки индикатора Брутният вътрешен продукт по паритета на покупателната дарба (ППС) на националната валута по отношение на щатския $. И в случай че употребявате този по-обективен способ за премерване на стопанските системи, тогава се оказва, че Индия от дълго време е заобиколила някогашната си метрополия.

Ето разпределението на първите 10 страни по Брутният вътрешен продукт, изчислен на база ППС, съгласно данните на МВФ за 2021 година (в скоби - делът в света общо,%): 1) Китай (18,62); 2) Съединени американски щати (15,74); 3) Индия (6,99); 4) Япония (3,84); 5) Германия (3,32); 6) Русия (3,07); 7) Индонезия (2,44); 8) Бразилия (2,35); 9) Англия (2,33); 10) Франция (2,30).

Както можете да видите, Bloomberg очевидно подцени позицията на Индия в международната стопанска система, до момента в който позицията на Англия, в противен случай, я надцени. Индия е третата по величина стопанска система в света от няколко години насам, като Обединеното кралство е на дъното на листата на топ 10 на международните стопански системи. Между другото, съгласно Световната банка Англия не е на девето, а на десето място (след Франция).

Общият Брутният вътрешен продукт на първите 10, съгласно МВФ, възлиза на 60,90% през предходната година. От тях страните, които назоваваме групов Запад (САЩ, Япония, Германия, Англия, Франция) са 27,53%, т.е. по-малко от половината (45%). И повече от половината (55%) - на страни, които по един или различен метод се опълчват на груповия Запад.

Публикацията на Bloomberg от 2 септември ни кара да се замислим още веднъж какъв брой бързо може да се промени икономическата картина на света. Мнозина спекулираха по отношение на аргументите за тази нееднаквост. В. Ленин в работата си " Империализмът като най-висока степен на капитализма " (1916) написа, че при империализма работи " законът за неравномерното икономическо и политическо развиване на капитализма ".

След разпадането на колониалната система махалото се завъртя в противоположната посока: някогашните колонии започнаха да укрепват стопански, до момента в който някогашните метрополии започнаха да се свиват и изсъхват.

Понякога такова люшкане се назовава " закон на махалото ". Този закон е ясно забележим в ретроспективните статистически материали, събирани от английския стопански историк Ангъс Мадисън в продължение на доста години [1926-2010]. Съставените от него през последните години рейтинги на икономическото развиване на страните, са поразително разнообразни от днешната картина (виж: Мадисън Е. Контури на международната стопанска система. 1 - 2030: есета по макроикономическа история. М., 2012).

Например през първата половина на 19 век центърът на икономическия живот на човечеството се намира не в Европа, а в Азия. През първата половина на XIXвек, съгласно Е. Мадисън, Индия и Китай съставляват 40-50 % от международния Брутният вътрешен продукт. И до 1950 година техният дял се е свил до 9 %.

И в продължение на няколко десетилетия двата азиатски колоса си „ отмъщават “ за загубите, които претърпяха от директното (в случая с Индия) и непрякото (в случая с Китай) колониално подтисничество от страна на Англия.

В края на предходната година общият дял на Индия и Китай надвиши една четвърт от международния Брутният вътрешен продукт. Някои стопански историци считат, че това не е границата. Мистичното махало може да върне двете азиатски страни на позициите, които са заемали преди два века.

Това важи изключително за Индия. Потенциалът за напредък на Китай към този момент е покрай привършване (икономическият взрив на Китай продължи съвсем четири десетилетия), а Индия е страна, чийто стопански капацитет едвам през последните години стартира да се разпростира.

Голямото икономическо бъдеще на Индия е предсказано от доста специалисти. Така да вземем за пример консултантската организация PricewaterhouseCoopers (PwC) постоянно изготвя отчети, озаглавени „ Глобалната стопанска система през 2050 година “. Всяка година в нея се вършат корекции, само че първо място в класацията на международните стопански системи в средата на 21 век е обещано на Китай, а второ - на Индия. Заедно техният дял в международния Брутният вътрешен продукт, съгласно специалистите на PwC, ще надвиши 35%.

Картината за икономическата динамичност на някогашната „ стопанка на света “ се добавя от обявата на организация Bloomberg от 22 август: UK Economy Shrank Most Since 1709 in Pandemic as Numbers Revised Again (Най-голямото понижение на стопанската система на Обединеното кралство от 1709 година насам, защото числата са ревизирани отново).

Оказа се, че спадът на Брутният вътрешен продукт (който съгласно тях се дължи само на „ пандемията “) миналата година не е бил 9,3%, а цели 11%. И това е най-дълбокото проваляне през последните три века от английската история. Ръстът на Брутният вътрешен продукт предходната година възлиза на 7,5%, което не може да компенсира загубите от миналата година. И като се има поради, че се чака „ негативен напредък “ на Брутният вътрешен продукт в края на тази година, елементарно е да се заключи, че стопанската система на Обединеното кралство ще бъде върната няколко години обратно.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР