Икономиката на Китай пада, а хората и парите напускат страната

...
Икономиката на Китай пада, а хората и парите напускат страната
Коментари Харесай

Икономическият съветник на Тръмп: Китай пада, хората и парите бягат

Икономиката на Китай пада, а хората и парите напущат страната вследствие на митническите цени, наложени от Съединени американски щати върху вноса на китайски артикули. Това разгласи пред „ Блумбърг” Лари Кудлоу, шефът на Националния стопански съвет и консултант на президента Доналд Тръмп.
Това стана, откакто през днешния ден китайските управляващи оповестиха, че ще отвърнат на удара, като наложат ответни цени на вноса на американски артикули с обща стойност 60 милиарда $ годишно. „ 60 милиарда $ са слаб отговор на нашите 200 милиарда долара”, разяснява Кудлоу.
„ Смятам, че китайската стопанска система отслабва, пада, цялата. И китайците се пробват да я напомпат, печатайки пари и взимайки нови заеми. Поевтиняването на валутата им се дължи частично на това, че стопираха да пазят юана, с цел да компенсират следствията от ограниченията на Съединени американски щати против нечестните търговски практики. Но поевтиняването на валутата демонстрира и че парите напущат Китай, тъй като той към този момент е губеща инвестиция. И това ще продължи. Изтичането на капиталите в действителност ще удари китайската икономика”, съобщи съветникът на Тръмп.
„ Ако парите напущат Китай, а поевтиняването на валутата е водещ знак, че там има сериозен проблем, аз мога да заключа, че китайците са в слаба икономическа позиция във връзка с комерсиалните договаряния със Съединени американски щати. Това първо. На второ място Китай не би трябвало да подценява решителността на президента Тръмп да продължи същия курс на деяние,” акцентира Кудлоу.
„ Ние декларирахме доста пъти: без мита, без тарифни бариери, без дотации. Искаме да забележим промени в търговията, които Китай не прави, нали?”, уточни Кудлоу и добави: „ Икономиката им е слаба, валутата им е слаба, хората напущат страната. Не подценявайте решимостта на президента Тръмп да продължи. Не подценявайте неговата увереност да промени комерсиалните практики в почтена и реципрочна посока”.
През последните 6 месеца юанът е поевтинял с 8,4%, до 6,84 USD/CNY, само че остава под равнищата от 6,95 юана за $, достигнати през 2016 година Както и от твърдия курс от 8,28 USD/CNY, поддържан преди превръщането на юана в пазарно конвертируема валута през 2006 година По-евтиният юан поддържа китайския експорт и лимитира вноса.
През второто тримесечие китайската стопанска система набъбна с 6,7% на годишна база, забавяйки се леко, както се и очакваше, от 6,8%, регистрирани през първото. Но прогнозите са, че следствията от комерсиалната война, оповестена от Тръмп на Китай, ще станат очевидни през втората половина на годината.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР