Икономиката на Германия ще се свие с 6,6 процента тази

...
Икономиката на Германия ще се свие с 6,6 процента тази
Коментари Харесай

Институтът Ifo коригира прогнозата си за икономиката на Германия

Икономиката на Германия ще се свие с 6,6 % тази година. Това сочат преразгледаните прогнози на немския институт за стопански проучвани Ifo, който чака много по-оптимистична картина през 2021 година, съобщи ДПА.

Догодина най-голямата европейска стопанска система се чака да се възвърне от рецесията с ковид и да нарасне с 10,2 на 100, прецизират през днешния ден анализаторите от Мюнхен.

Прогнозата на Ifo за 2020-а е по-мека спрямо някои оценки за двуцифрен спад на стопанската система и е по-близо до упованията на държавното управление за стесняване от 6,3 на 100.

Дори тази оценка вещае най-тежката криза в страната от Втората международна война, като настоящето второ тримесечие се чака да бъде най-трудно, осведоми Българска телеграфна агенция.

След спад от 12,4 % през второто тримесечие на 2020 година стопанската система би трябвало да се възвърне доникъде на идната година. Едва тогава производството на артикули и услуги ще доближи нивата, на които щеше да бъде без ковид, съобщи ръководителят на прогнозния отдел Тимо Волмерсхойзер.

Той обаче акцентира, че прогнозата зависи доста от това какъв брой бързо бизнесът може да се завърне към естествения си темп на работа.

Според базовия сюжет на Ifo, който планува фирмите да проработят обикновено след приблизително пет месеца, стопанската система ще се свие с 3,9 на 100 тази година, а ще нарасне със 7,4 % следващата година.

При най-лошия сюжет нормализацията ще отнеме 16 месеца, което значи, че растежът ще спадне с 9,3 на 100 преди да нарасне с 9,5 % идната година. Това би означавало процесът на икономическо възобновяване да продължи и през огромна част от 2022 година, съгласно института.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР