Икономиката на еврозоната ще се свие с 8,7% през 2020

...
Икономиката на еврозоната ще се свие с 8,7% през 2020
Коментари Харесай

От ЕК с прогноза за дълбока рецесия през 2020 г.

Икономиката на еврозоната ще се свие с 8,7% през 2020 година и ще означи растеж от 6,1% през 2021 година Предвижда се стопанската система на Европейски Съюз да се свие с 8,3% през 2020 година и да означи напредък от 5,8% през 2021 година
Това се показва в икономическата прогноза от лятото на 2020 година на Европейската комисия.
Свиването през 2020 година се чака да бъде доста по-силно от плануваните 7,7% за еврозоната и 7,4% за Европейски Съюз като цяло в прогнозата от пролетта на 2020 г . Растежът през 2021 година също ще бъде малко по-слаб от планувания напролет.
Въпреки бързите и всеобхватни ограничения на политиката, подхванати както на европейско, по този начин и на национално ниво, тази година в стопанската система на Европейски Съюз ще настъпи дълбока криза, провокирана от ковид.
Тъй като премахването на ограниченията за изолираност при домашни условия напредва с по-плавно движение от плануваното в нашата прогноза от пролетта, въздействието върху икономическата интензивност през 2020 година ще бъде по-значително от предстоящото, акцентират от Комисията.
Очаква се възобновяване да се почувства през втората половина на 2020 година
., макар че множеството страни членки започнаха да вкарват ограничения за изолираност при домашни условия едвам в средата на март. Тъй като през второто тримесечие на 2020 година настъпи доста по-дълъг интервал на спиране на икономическата интензивност и изолираност при домашни условия, чака се икономическата продукция да е намаляла доста повече, в сравнение с през първото тримесечие.
. Очаква се възобновяване да се почувства през втората половина на годината, въпреки че ще остане ненапълно и неравномерно в другите страни членки.
Сътресенията за стопанската система на Европейски Съюз са симетрични заради това, че пандемията засегна всички страни членки. Въпреки това както спадът на производството през 2020 година, по този начин и силата на съживяването през 2021 година се чака да се разграничават сензитивно. Предвижда се разликите в обсега на въздействието на пандемията и силата на възобновяване в обособените страни членки да бъдат към момента по-силно изразени, в сравнение с се очакваше в прогнозата от пролетта.
Има също по този начин удобни опасности, като да вземем за пример ранната наличност на ваксина против ковид.
Предложението на Комисията за проект за възобновяване, съсредоточено върху нов инструмент — NexGenerationEU, не е включено в тази прогноза, защото по него към момента не реализирано съглашение. По тази причина съществуването на съглашение по предлагането на Комисията също се смята за удобен риск.
Всяка година Европейската комисия разгласява две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна). Междинните прогнози обгръщат годишния и тримесечния Брутният вътрешен продукт и инфлацията за настоящата и идната година за всички страни членки, както и съвкупни данни за Европейски Съюз и еврозоната.
Следващата икономическа прогноза на Европейската комисия ще бъде лятната междинна икономическа прогноза от 2020 година, която се чака да бъде оповестена през юли 2020 година Тя ще обхване единствено растежа на Брутният вътрешен продукт и инфлацията. Следващата цялостна прогноза ще бъде показана през ноември 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР