Икономиката на еврозоната ще се свие през следващата година, на

...
Икономиката на еврозоната ще се свие през следващата година, на
Коментари Харесай

Германия води еврозоната към свиване през 2023-а

Икономиката на еврозоната ще се свие през идната година, на фона на възходящите разноски за сила и риска от дефицит на сила след старта на войната в Украйна.

Производството във валутния блок ще се свие с 0,1% през 2023 година Това е заключението от интервюирани от Bloomberg икономисти. Преди месец те предвидиха напредък от 0,3% за еврозоната.

Очаква се най-голямата стопанска система в еврозоната да се свие с 0,5%. За Франция, Италия и Испания упованията са за растеж.

Голямата взаимозависимост на Германия от съветския природен газ я слага в рискова обстановка след експлоадирането на войната в Украйна. Потребителите се сблъскват с възходящи разноски за живот, а доверието на бизнеса в Германия продължава да пада.

" Икономиката на Германия ще се свива минимум три тримесечия поред до пролетта на 2023 година ", сподели Денис Хуцермайер, старши икономист в Изследователския институт Handelsblatt.
 Fitch: Еврозоната и Англия ще изпаднат в криза още тази година
Fitch: Еврозоната и Англия ще изпаднат в криза още тази година

Рейтинговата организация намали прогнозата за напредък на световната иокномика

По думите му това ще бъде нетипична криза, тъй като търсенето на работна ръка ще остане високо и производителите към момента имат огромен ресурс от поръчки.

Икономистите преразгледаха прогнозите си за растежа на цените през идната година. Инфлацията в еврозоната в този момент е приблизително 5,5% спрямо 5% в предходното изследване.

Очакванията са ЕЦБ да увеличи лихвите, като лихвеният % по депозитите се чака да доближи връх от 2,5% през първото тримесечие на идната година. Първото понижение на лихвите евентуално ще се случи през второто тримесечие на 2024 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР