Икономиката на еврозоната ще расте по-бавно от очакваното преди тази

...
Икономиката на еврозоната ще расте по-бавно от очакваното преди тази
Коментари Харесай

Европейската комисия намалява прогнозата за растеж на еврозоната

Икономиката на еврозоната ще пораства по-бавно от предстоящото преди тази и идната година, предвижда Европейската комисия в понеделник, защото потребителското търсене страда от висока инфлация и най-голямата стопанска система, Германия, изпада в криза тази година, предава " Ройтерс ".

В своите междинни прогнози за брутния вътрешен артикул и инфлацията на петте най-големи стопански системи в еврозоната Комисията сподели, че Брутният вътрешен продукт на зоната с единната валута ще нарасне с 0,8% през 2023 година и с 1,3% през 2024 година против прогнози от 1,1% и 1,6 % надлежно направени през май.

" Слабостта на вътрешното търсене, по-специално потреблението, демонстрира, че високите и към момента растящи потребителски цени за множеството артикули и услуги с е отразяват по-тежко от предстоящото в пролетната прогноза ", сподели Комисията.

" Това е макар намаляващите цени на силата и извънредно мощния пазар на труда, на който се следят рекордно ниски равнища на безработица, продължаващо разширение на заетостта и възходящи заплати ", се споделя в известието.

Комисията предвижда потребителска инфлация в еврозоната от 5,6% през 2023 г . и 2,9% през 2024 година, и двете много над задачата на Европейската централна банка от 2,0%. Инфлацията през тази година ще бъде по-ниска от прогнозата от 5,8% през май , само че по-висока от предходната прогноза за 2024 година, като прогнозата за май беше за 2,8% .

ЕЦБ бързо покачва лихвите от средата на 2022 година, с цел да спре рекордния растеж на цените, правейки заемите за стопанската система по-скъпи - фактор, който удари прогнозата за напредък.

" Рязкото закъснение на даването на банков заем за стопанската система демонстрира , че стягането на паричната политика си проправя път през стопанската система ", сподели Комисията.

" Индикаторите от изследването в този момент сочат закъснение на икономическата интензивност през лятото и идващите месеци, с продължаваща уязвимост в промишлеността и затихваща инерция в услугите, макар мощния туристически сезон в доста елементи на Европа ", се споделя в известието.

Германия, най-голямата стопанска система в Европа, ще се свие с 0,4% тази година, предвижда Комисията, ревизирайки надолу прогнозата за напредък от 0,2% от май. През идната година немският напредък също ще бъде по-бавен с 1,1% вместо предстоящите по-рано 1,4%.

Италия и Нидерландия също ще порастват по-бавно тази година, сподели Комисията, прогнозирайки разширение на Брутният вътрешен продукт надлежно от 0,9% и 0,5% , което е спад от надлежно 1,2% и 1,8%.

Но Франция и Испания ще порастват по-бързо от предстоящото през 2023 година, сподели Комисията, като предвижда надлежно 1,0% и 2,2% напредък вместо следените преди 0,7% и 1,9%.
 Европейски Съюз желае да опрости трансграничния достъп до обществена сигурност
Европейски Съюз желае да опрости трансграничния достъп до обществена сигурност

Комисията сподели, че през 2021 година 16 милиона души от Европейски Съюз са живели или работили отвън личната си територия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР