Икономиката на еврозоната ще продължи да се разраства, но все

Икономиката на еврозоната ще продължи да се разраства, но все ...

Марио Драги: Все повече се увеличават рисковете за европейската икономика.


Икономиката на еврозоната ще продължи да се разраства, но все повече се увеличават рисковете - от търговското напрежение до високите цени на активите, заяви пред ирландски депутати гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

След години на икономическа подкрепа, ЕЦБ изчерпа политическата си мощ и постепенно намалява стимулиращата си програма в момент, когато растежът се забавя, а търговското напрежение между най-големите сили в света подкопава доверието. Още по тематаЛондон отхвърли възможността за сключване на сделка за Brexit до седмицаМВФ понижени прогнозите си за икономическия растеж в Европа

Драги отбеляза на изслушване в парламента в Дъблин, че докато някои специфични данни по сектори и отделни резултати от проучвания са до известна степен по-слаби от очакваното, последните постъпващи информации като цяло сочат, че се очаква да продължи повсеместната експанзия в еврозоната и в Ирландия.

И въпреки че отново потвърди, че ЕЦБ планира да прекрати до края на годината купуването на облигации, известно като количествено улеснение, той предупреди за задаващи се облаци на хоризонта, много от които извън обхвата на политиката на ЕЦБ.

Въведените протекционистки мерки в търговията засега може да имат ограничен ефект, но ескалацията на търговското напрежение подкопава доверието, изтъкна Марио Драги.

Той допълни също така, че Брекзитът и нарастващите безпокойства за финансовата стабилност са области, които е необходимо да се наблюдават.

/БТА/

Източник: investor.bg