Икономиката на Еврозоната се бори да преодолее затруднения на фона

...
Икономиката на Еврозоната се бори да преодолее затруднения на фона
Коментари Харесай

Заседанието на ЕЦБ може да подготви почвата за нови мерки за стимулиране на икономиката

Икономиката на Еврозоната се бори да преодолее усложнения на фона на спада на промишления бранш и продължителния американско-китайски търговски спор. Дали обаче това ще бъде задоволително, с цел да накара Европейската централна банка (ЕЦБ) още веднъж да се задейства, с цел да задържи еврозоната на траекторията на растежа?

ЕЦБ може да предприеме първи стъпки на съвещанието си на 25 юли, започвайки нов кръг от парични тласъци, защото има опасност, че стопанската система на Еврозоната ще загуби инерция на фона на голям брой спънки пред световния напредък.

Анализаторите чакат фрнкфуртската финансова институция да разгласи в четвъртък, че е оставила главната си рента по рефинансирането на досегашното й нулево ниво, на което я държи от март 2016 година.

Само че вялата стопанска система в Еврозоната, теглена надолу от спада в индустриалния бранш, наред с опасенията за Brexit без договорка и комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай, който наподобява неразгадаем, провокираха опасения за световните стопански вероятности.

" Според нас рискът се е изместил още в посока към спад и евентуално тази слаба макросреда ще се окаже по-дълготрайна, в сравнение с се очакваше в началото ", разяснява икономистът на Morgan Stanley Маркъс Гетсшоу.

" След като и инфлацията трайно остава под заложената целева стойност, чакаме, че ЕЦБ ще намали лихвите си и още веднъж ще задейства количественото облекчение ", добави той.

Новият пакет от ограничения евентуално ще бъде разгласен преди Марио Драги да напусна президентския пост на ЕЦБ през октомври. Пазарите не чакат да има огромна смяна в курса на банката при новия й началник - ръководещия шеф на Международния валутен фонд и някогашен министър на финансите на Франция Кристин Лагард.

Възходящата наклонност на фондовите пазари, последвала оповестяването на номинацията на Лагард този месец, наред с към този момент известната й позиция по паричната политика, способстваха за усилване на упованията, че ЕЦБ ще приготви нов мощен кръг от ограничения за облекчение на бизнеса.

Така че, когато Драги се обърне към медиите в четвъртък, след съвещанието на 25-членния директорски съвет на ЕЦБ, неговите мнения се чака да отразят опасенията, изразени от други централни банкери от целия свят.

Имайки това поради, думите на Драги евентуално ще бъдат ехтене на изказването на президента на Управлението за федерален запас на Съединени американски щати Джероум Пауел. В средата на юли той даде да се разбере, че ще има понижаване на лихвите, като предизвести при чуването си в Конгреса, че има " пресичащи се потоци сред световния напредък и търговията ".

Мнозина анализатори са на мнение, че ЕЦБ може скоро да стартира да вкарва нови ограничения, ориентирани към подсилване на икономическия напредък в Еврозоната и унищожаване на риска от ултра ниски равнища на инфлация.

Това би могло да включва намаляване на лихвения % на ЕЦБ по депозитите по-дълбоко в негативната територия или по-голяма еластичност при прогнозирането на придвижването на лихвите в Еврозоната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Икономистите на Morgan Stanley чакат ЕЦБ да поправя лихвения % по депозитите от настоящето му равнище от минус 0,4% до минус 0,5% или на 25 юли, или на септемврийската среща.

По-нататъшна смяна в лихвата по депозитите, която е процентът, който ЕЦБ начислява на банките за това, че държат пари в централната банка, може да бъде направена на идващите срещи на ЕЦБ. Тя се надява, че негативната рента по депозитите ще насърчи банките да отпускат заеми.

Само че всяка смяна на лихвените проценти може да бъде въведения към оповестяването по-късно през годината на възобновяването на схемата за изкупуване на облигации.

ЕЦБ спря 4-годишната си стратегия на стойност 2,6 трилиона евро (2,92 трилиона долара) за количествено облекчение през декември и евентуално ще стартира още веднъж изкупуването на облигации в края на годината или през първото тримесечие на 2020 година.

Схемата за изкупуване на облигации на ЕЦБ завърши на фона на очакванията на банката, че инфлацията в Еврозоната се е вдигнала, доближавайки се до задачата от малко под 2% и че стопанската система на валутния блок устойчиво е поела по пътя на растежа.

Оттогава обаче напрежението сред Съединени американски щати и Китай продължава да се ускорява, английската рецесия към Brexit се задълбочи и данните отразяват неподходяща картина на стопанската система на Еврозоната.

В допълнение към това в средата на месеца Китай регистрира, че темпът му на напредък се е забавил до най-ниското си равнище от 27 години, тъй като комерсиалната война явно е блъснала втората най-голяма стопанска система в света.

И макар потока позитивни данни за стопанската система на Съединени американски щати през последните месеци, доста анализатори чакат, че най-голямата стопанска система в света ще забави растежа си през идващите месеци.

Междувременно, при регистрирано ниво на инфлацията от 1,3% през юни, потребителски цени в Еврозоната не престават да спадат на годишна основа много под задачата на ЕЦБ за инфлацията, която някогашният началник на ЕЦБ Жан-Клод Трише постоянно наричаше стрелката в компаса на банката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР