Икономиката на Еврозоната през 2020 г. е достигнала най-високите си

...
Икономиката на Еврозоната през 2020 г. е достигнала най-високите си
Коментари Харесай

Икономиката на Еврозоната достигна своя връх

 Икономиката на Еврозоната през 2020 година е достигнала най-високите си равнища от международната финансова рецесия през 2008 г. Това съобщи шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

" Икономиката на еврозоната продължава да пораства, но с ниски темпове. Тази наклонност се поддържа от постоянното вътрешно ползване. Основните стопански индикатори на еврозоната се усъвършенстват гладко. Средното равнище на безработица е 7,4%, което е най-ниският индикатор от 2008 година Като цяло икономическата обстановка в еврозоната е достигнала най-високите си индикатори от 2008 година “, сподели тя пред Европейския парламент.

Лагард означи, че цената на кредите за бизнеса и физическите лица в зоната с обща валута също са на най-ниското си равнище от международната финансова рецесия.

" Глобалните опасности остават високи. Рискът от комерсиална война сред Китай и Съединени американски щати последователно отива в предишното, само че икономическите последствия от разпространяването на ковид провокират страхове сега “, продължи шефът на ЕЦБ. Тя не даде по-конкретна информация по какъв начин коронавирусът може да се отрази върху международната стопанска система и като последица от това и върху еврозоната.

ЕЦБ приключва процеса на преразглеждане на своята кредитно-парична политика през декември 2020 година, съобщи Лагард. Банката публично е стартирала този развой на 23 януари.

" Икономическата обстановка в света бързо и коренно се трансформира, което изисква адаптиране на кредитно-паричната политика на ЕЦБ. В тази връзка ЕЦБ взе решение да стартира развой на преразглеждане на своята парична политика. Това ще бъде трудоемък развой, който се надяваме да приключим през декември 2020 “, уточни тя.

Отговаряйки на въпроси на евродепутатите, Лагард отхвърли да каже, дали ЕЦБ ще преразгледа своята стратегическа цел да поддържа инфлацията в еврозоната на равнища малко под 2% годишно. Според нея отговорът на този въпрос трябва да бъде даден в процеса на преразглеждане на политиката на ЕЦБ и все още е прекомерно рано да се приказва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР