Икономиката на еврозоната дава първи сигнал, че поема по пътя

...
Коментари Харесай

Еврозоната прави дългоочаквана първа крачка към икономическо възстановяване

Икономиката на еврозоната дава първи сигнал, че поема по пътя на възобновяване от рецесията, сочат експресни данни на Евростат за второто тримесечие на тази година. След рецесията през предходните два интервала, Брутният вътрешен продукт на 19-те страни от валутния съюз регистрира растеж от 2% за интервала април-юни спрямо предходните три месеца. Повод за оптимизъм има и при заетостта, която се усилва с 0.5% в eврозоната и с 0.6% в Европейски Съюз.

За съпоставяне, американската стопанска система е повишена с 1.6% по отношение на предходното тримесечие, като там растеж от 1.5% беше регистриран и за интервала януари-март.

България също се възвръща от корона рецесията и Брутният вътрешен продукт е повишен с 0.4% на тримесечна и с 9.6% на годишна база, съгласно сезонно изгладените данни, оповестява Националният статистически институт.
Над упованията, само че след Съединени американски щати и Китай
Възстановяването на Европейски Съюз идва в резултат на отварянето на стопанските системи след дълги интервали на рестрикции, целящи ограничение на пандемията. Тяхното унищожаване даде глътка въздух на най-засегнатите бизнеси от бранша на услугите и докара до растеж в туризма в границите на Европейския съюз. На този декор терзанията от по-бързо разпространяващия се " делта " вид на ковид наподобява подминаха Европейски Съюз. Ваксинационната акция в блока е измежду най-успешните в международен проект с малко над 54% изцяло имунизирани към днешна дата по данни на Our World in Data.

Ръстът беше очакван от Европейска комисия, само че действителността даже надмина упованията. Нарастването на Брутният вътрешен продукт на еврозоната е с 0.7 пр.п. над прогнозната, а за Европейски Съюз - с 0.6 пр.п. Комисията чака годишното нарастване за страните от валутния съюз да доближи 4.8%.

Макар интервала април-юни да е почнал едва, възобновяване след това набира скорост, сочи разбор на ING Think. През юли знакът на Европейска комисия за настройките към стопанската система доближава най-високата си стойност от 21 години насам, като за всички браншове увереността е над дълготрайната наклонност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР