Икономиката на България няма да издържи на второ затваряне в

...
Икономиката на България няма да издържи на второ затваряне в
Коментари Харесай

БСК: Икономиката няма да издържи на второ затваряне

Икономиката на България няма да издържи на второ затваряне в границите на една и съща година, сигнализира Българската стопанска камара (БСК).

Тя упорства за въвеждането на регулярен двуседмичен интервал, в края на който да се прави преоценка на ограниченията за ограничение на пандемията, с цел да се реши тяхната успеваемост и влияние.

" Цялостното затваряне на стопанската система през месеците март и април т. година провокира непозната до момента по своя генезис и обсег рецесия и породи нуждата от невиждани стопански и обществени ограничения. И, до момента в който при започване на пандемията, водени от незнанието и предпазливостта, непропорционално рестриктивните ограничения бяха ненапълно разбираеми, в този момент бизнесът чака премереност и предвидимост, даже и в изискванията на рецесия ", показва камарата.

Тя сигнализира, че бизнесът и работещите ще бъдат сложени в доста тежка обстановка при вероятно второ затваряне, в това число поради приключването на мораториума върху заплащането на банковите заеми за доста компании, а също и поради невъзможността безработните наново да употребяват съответно обезщетение от Национален осигурителен институт.

" Обръщаме внимание, че първичният период на мораториума върху заемите за редица компании изтича на 31.12.2020 година и се възобновяват отговорностите на предприятията за тяхното обслужване. Последващо прекратяване на активността на търговски обекти още веднъж би сложило въпроса за неспособност за погашение на наеми и други режийни разноски, ще докара и до увеличение на забавените заплащания и междуфирмерната задлъжнялост ", показва БСК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР