Икономиката на България нараства с 4.6% през третото тримесечие на

...
Икономиката на България нараства с 4.6% през третото тримесечие на
Коментари Харесай

Изненадващ ръст на българската икономика през третото тримесечие

Икономиката на България нараства с 4.6% през третото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на предходната 2020 година, сочат сезонно изгладените данни на Националния статистически институт. Повишението е изненадващо, защото съгласно експресните оценки на Национален статистически институт, икономическият растеж за същото трето тримесечие възлизаше на едвам 0.4% на годишна база. Така разликата сред експресните и сезонно изгладените данни на националната статистика възлиза на цели 4.2 процентни пункта.

В същото време, оценката на брутния вътрешен артикул на тримесечна база регистрира намаляване по отношение на експресните оценки до растеж от 0.6% по отношение на второто тримесечие. Според експресните оценки повишаването на тримесечна база възлизаше на 0.9% или 0.3 процентни пункта повече.

Въпреки огромното повишаване на годишния растеж в сезонно изгладените данни, стопанската система на България забавя растежа, защото през второто тримесечие на тази година Брутният вътрешен продукт добави 7% на годишна база. На тримесечна база през второто тримесечие бе регистриран спад от 0.3%, което значи, че Брутният вътрешен продукт ускорява растежа по отношение на предходното тримесечие.

По предварителни данни създаденият БВП през третото тримесечие на 2021 година възлиза на 36.133 милиарда лв. по настоящи цени.

На човек от популацията се падат 5 241 лева от стойностния размер на индикатора. При междинен за тримесечието валутен курс от 1.659260 лева за 1 щатски $ Брутният вътрешен продукт възлиза на 21.77 милиарда $ и надлежно на 3 159 $ на човек от популацията.

Преизчислен в евро, Брутният вътрешен продукт е надлежно 18.475 милиарда, като на човек от популацията се падат 2 680 евро.

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2021 година възлиза на 31.201 милиарда лева по настоящи цени.
Минимален растеж на българската стопанска система през третото тримесечие
Брутният вътрешен артикул на България нараства с 0.4% през третото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на предходната 2020 годин...

През третото тримесечие на 2021 година относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система усилва нивото си по отношение на същото тримесечие на миналата година с 0.8 процентни пункта до 7.6%.

Индустриалният бранш усилва относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 0.6 процентни пункта до 26.4%.

Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в бранша на услугите, понижава до равнище от 66.0% при 67.4% през съответния интервал на миналата година.

За извънредно ползване през третото тримесечие на 2021 година се изразходват 75.1% от творби Брутният вътрешен продукт. Инвестициите (бруто формиране в главен капитал2) образуват 14.8% от творби Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е позитивно.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР