Икономиката на България е нараснала с 3.4% през 2022 г.

...
Икономиката на България е нараснала с 3.4% през 2022 г.
Коментари Харесай

През 2022 г. икономиката е нараснала по-малко от очакваното по предварителни данни

Икономиката на България е повишена с 3.4% през 2022 година Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Очакванията на Европейската комисия и на МВФ бяха за растеж от 3.9%, само че данните на статистиката подлежат на корекцията във времето.

Така, да вземем за пример, през есента на предходната година Национален статистически институт ревизира данните си за стопанската система през 2021 година и тогава растежът се оказа 7.6%, а не както сочеха предварителинте данни 4.2%. Причината за проверките е, че първичните експресни оценки и предварителни данни за Брутният вътрешен продукт се вършат с доста допускания, след постъпването на повече данни те могат да търпят промени.

За 2022 година Брутният вътрешен продукт доближава номинален стойностен размер от 165.384 милиарда лв.. На човек от популацията се падат 24 252 лева от размера на индикатора.

В същото време отчет, направен за подкомисията по данъчни въпроси на Европейски Съюз сподели неотдавна, че б Българската стопанска система би била с над една трета по-голяма, в случай че сивият бранш излезе на ярко. Делът на " сенчестата " интензивност у нас е най-високият измежду страните от Европейски Съюз. Това значи, че по предварителни оценки за Брутният вътрешен продукт икономическа активност на стойност към 55 милиарда лева предходната година е останала отвън радара на държавните органи и формалната статистика, заяви.Брутната добавена стойност през изтеклата година (разликата сред създадената брутна продукция и междинните индустриални разходи) e 145.614 милиарда лева

Индустриалният бранш основава 29.5% от добавената стойност на стопанската система, което e нарастване с 5.7 процентни пункта спрямо 2021 година. Секторът на услугите понижава до 65.5%, при 71.2% през 2021 година, а аграрният бранш остава без смяна - 5% от добавената стойност.

От данните за четвъртото тримесечие се вижда, че стопанската система е движена от крайното ползване, на което се падат 82.8% от Брутният вътрешен продукт, а вложенията образуват 18% от стопанската система. За последните месеци потреблението пораства с 4 процентни пункта на годишна база.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР