Икономиката на България е концентрирана в 20 икономически центъра, които

...
Икономиката на България е концентрирана в 20 икономически центъра, които
Коментари Харесай

Близо 90% от продукцията в страната е концентрирана в 20 икономически центъра

Икономиката на България е съсредоточена в 20 стопански центъра, които главно притеглят капитали и в които е съсредоточена близо 90% от продукцията в страната. Това излиза наяве от разбора " Икономическите центрове в България ", направен от Института за пазарна стопанска система.

За превъзмогването на разликите сред районите икономистите оферират основаване на свободна от налози зона в Северозападна България, съобщи БНР.

Икономически мегаполис е на път да се оформи в Южна България по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора- Бургас, до момента в който на север се развиват настрана обособени острови на икономическа интензивност. Липсата на добра инфраструктура в Северна България и на връзки с Южна лимитира капацитета за напредък на оформилите се стопански зони от северната страна на планината - в региона на Габрово - Севлиево и Велико Търново.

Водещите стопански центрове създават 86% от продукцията в страната, като 40% е дело на София.

" Връзка сред тези стопански центрове, на юг и на север от Стара планина, сега няма. Ако имаше връзка през планината, най-вероятно щяхме да приказваме за един доста по-голям по мащаб стопански мегацентър ", съобщи икономистът Десислава Николова.

Икономическият център с най-високо възнаграждение в страната е Козлодуй - междинната брутна месечна заплата там е 1465 лева по данни за 2015 година Показателят е 25 на 100 по-висок от втория в класацията - София, и с 66% над междинното за страната равнище. Разликата с Хасково - икономическият център с най-ниско заплащане, e 2.3 пъти.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР