Икономиката и търговията са ефективни средства за оказване на натиск

...
Икономиката и търговията са ефективни средства за оказване на натиск
Коментари Харесай

Как Германия да окаже натиск върху Русия? Чрез Северен поток 2

Икономиката и търговията са ефикасни средства за оказване на напън в интернационалните връзки, настояват Ансгар Грау и Филип Фриц в публикация за водещия немски народен всекидневник Die Welt.

Авторите приканват Европа да повлияе на дейностите на Русия, а като най-хубав инструмент за това те дефинират плана за построяването на газопровода „ Северен поток 2 “. Германия може да реши ориста му , уверени са Грау и Фриц, като акцентират, че в действителност Русия зависи повече от връзките с Германия, в сравнение с противоположното.

До този миг канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел не е направила никакви изказвания за изострянето на обстановката в Азовско море. В същото време, като никой различен, тя е в положение да окаже напън върху Владимир Путин. Определената взаимозависимост на Германия от Русия може даже да се трансформира в преимущество .

За следващ път събитията на международната политика принуждават федералното държавно управление в Берлин да предприеме дейности: обстрелването на украински кораби от съветските граничари, утежняването на обстановката в Азовско море и налагането на военно състояние в някои елементи на Украйна - Германия може да изиграе основна роля в тези събития.

Като най-голямата и стопански мощна страна в Европейския съюз, от една страна, Германия е главната движеща мощ на режима на глобите по отношение на Русия, а Бундесверът взе участие в задачата на НАТО в Литва. От друга страна, посредством компании в Русия и не на последно място посредством плана „ Северен поток - 2 ", Германия е изключително обвързвана с Русия и може да окаже напън върху нея, въпреки в Берлин да не изгарят от предпочитание да признаят този факт.

Но сериозността на обстановката изисква стъпки точно в тази посока. В рамките на визитата си в Мадрид при започване на седмицата, министърът на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас акцентира, че събитията в Азовско море демонстрират, че спорът в Източна Украйна и Крим продължава да заплашва европейската сигурност. Въпреки това Меркел към момента резервира необичайно безмълвие.

То обаче няма да продължи дълго, тъй като в четвъртък тя ще се срещне в Берлин с украинския министър председател Володимир Гройсман. Неговото посещаване е планувано от дълго време, само че в този момент придобива друг темперамент. Фокусът на вниманието към този момент няма да бъде украинско-германските стопански връзки, а по-нататъшното утежняване на спора сред Украйна и Русия и опцията да се избегне ескалацията.

Може би посредством доставката на немски оръжия за Украйна или даже посредством изпращане на кораби от немския флот в Азовско море? Не, тези украински фантазии е малко евентуално да се осъществен, признават създателите на публикацията. Берлин има и други средства, с цел да резервира Русия в сегашните ѝ граници, да поддържа Украйна и да се погрижи за гарантирането на мира в Европа.

„ Северен поток 2 " може да се трансформира таман в подобен инструмент. Русия е стопански по-зависима от Германия, в сравнение с противоположното. Обемът на търговията сред Германия и източноевропейските страни-членки на Европейски Съюз - Унгария, Полша, Словакия и Чехия - в този момент е по-голям от този с Русия.

Берлин би трябвало да научи урока си. Целта на Русия е да провокира дестабилизация и последователно да усили въздействието си. Целта на Германия би трябвало да бъде запазването и, в някои случаи, възобновяване на европейската конструкция за сигурност. За тази цел тя може да употребява следните лостове: да инициира нови наказания, както и да заплаши, че ще изостави плана за „ Северен поток 2 ". Сега е моментът за деяние, предизвестяват Грау и Фриц.

Източник: " Фокус "

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР