Икономиката е на ръчна спирачка заради ограниченията за разпространението на

...
Икономиката е на ръчна спирачка заради ограниченията за разпространението на
Коментари Харесай

Наш експерт: Кризата в икономиката може да е по-дългосрочна и по-тежка

Икономиката е на ръчна спирачка поради рестриктивните мерки за разпространяването на вируса. У нас държавното управление отделя 1,5 милиарда за помощ, имало и още запаси.

Kабинетът предлага и да бъде повишен таванът за вдишване на нов държавен дълг от 2,2 на до 10 милиарда лв.. Достатъчна ли е държавната помощ?

"Очаквах, че ще има сходно развиване. Имаме 10 милиарда лв. дълг, който може да бъде взет, и 5 милиарда от фискалния запас. Може и да нямаме потребност от всичките 15 милиарда лв. ", сподели за "България заран " икономистът от Експертния клуб за стопанска система и политика Стоян Панчев.

Според него е мъчно всичко да бъде транспарантно, тъй като всичко се случва доста бързо. Той предвижда, че рецесията ще е по-дългосрочна и по-тежка, в сравнение с чакаме на този стадий.

"Вчерашното известие са откъслечни цифри, ще е добре да чуем брифинга на Горанов, само че това е предстояща стъпка ", счита Панчев.

По думите му още в края на предходната година се е следило закъснение на стопанската система в Европа.

"Кризата, в която влизаме има два детайла - единият е шокът с предлагането към пандемията, и вторият - ние по този начин или другояче вървяхме към застоялост или лека техническа криза още в края на 2019 година Банките към този момент реагираха и демонстрираха еластичност, чакам да я забележим облечена в правила ", добави икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той означи, че би трябвало да се обърне внимание на оптимизация на разноските на страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР