Икономии на средства довели до трагедиятаБразилският президент Мишел Темер обяви,

...
Икономии на средства довели до трагедиятаБразилският президент Мишел Темер обяви,
Коментари Харесай

Бразилия търси пари за музея

Икономии на средства довели до нещастието


Бразилският президент Мишел Темер разгласи, че държавното управление му търси средства от компании и банки за възобновяване на Националния музей в Рио де Жанейро, който бе унищожен при пожар, избухнал в неделя вечерта, съобщи Би Би Си.

Министърът на образованието Росиели Соареш съобщи, че води договаряния и за интернационална помощ, в това число от културната организация на Организация на обединените нации – ЮНЕСКО.

Музеят е най-старата научна институция в страната и измежду най-големите в Северна и Южна Америка. Тази година той означи 200-годишен празник. Първоначалната отпусната помощ от управляващите е в размер на 3,6 млн. $. Около 90% от скъпата му сбирка от 20 млн. експоната обаче е изгубена. Сред оживелите артефакти са астероиди, които устоят на висока температура.

Започнато е следствие на предварителните аргументи за пожара в постройка – някогашен кралски замък от XIX в., и предварителната версия сочи към късо съединяване или самоделен балон с парещ въздух, който се приземил на покрива. Музеят е бил затворен в неделя, няма потърпевши в огъня. Води се инспекция и на съществени пропуски в противопожарната система, а чиновници упрекнаха за нещастието неналичието на средства. Крановете в региона се оказали без водоснабдяване. Липсвали и противопожарни пръскачки и до през днешния ден не бе ясно, дали музеят е бил застрахован.

Полицията се принуди да употребява сълзотворен газ против дребна гневна навалица, която се опита да влезе в постройката в понеделник. Демонстрантите са недоволни от бюджетните съкращения, които съгласно тях довели до случилото се.

“Знаехме, че постройката е уязвима ”, сподели зам.-директорът Луис Фернандо Диас Дуарте. Той посочи, че проект за рационализация на стойност $5,3 млн. е бил утвърден още през юни, само че средствата щели да дойдат едвам след изборите за президент и парламент на 7 октомври.

 19-100
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР