Икономична и много лесна за приготвяне супа, с която да

...
Икономична и много лесна за приготвяне супа, с която да
Коментари Харесай

Турска оризова супа

Икономична и доста лесна за подготвяне чорба, с която да зарадвате всички у дома

Необходими Продукти

● ориз - 1 к.ч., счукан
● жълта леща - 1/2 ч.ч.
● булгур - 1/4 ч.ч., счукан
● телешки бульон - 2 кубчета
● вода - 1. 5 л топла
● масло - 2 с.л.

за запръжката


● масло - 2 с.л.
● зехтин - 1 с.л.
● брашно - 2 равни с.л.
● люти чушки - 1 бр.
● джоджен - 1 ч.л. изсъхнал
● доматено пюре - 2 с.л. или пиперково
● вода - 1 ч.ч. топла
● черен пипер
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Пикантна Турска чорба (Ezogelin Corbasi) с ориз, жълта леща и булгур

Супата се сервира най-вече по време на Рамазан. Смята се, че рецептата произлиза от Южна Турция, само че през днешния ден е известна и обичана в цяла Турция.

Името на супата Ezogelin Corbasi идва от съчетанието на думите млада булка (gelin), нейното име Езо и чорба (сorbasi) – на български можем да го преведем като „ Супата на невестата Езо “. Легендата споделя, че в дома на младата, само че бедна булка Езо пристигнали непредвидени посетители, домакинята нямала нищо сготвено, а и не били останали доста артикули, тъй че приготвила тази чорба от това, което намерила в килера. Гостите доста харесали гозбата и похвалили Езо за кулинарните ѝ умения. Ето и по какъв начин да я приготвим:

Лещата се измива и се поставя в тенджера с топлата вода. Добавят се маслото и кубчетата бульон. Ако имате домакински телешки бульон, най-добре използвайте него (1. 5 л). Щом течността заври, котлона се понижава и супата се оставя да къкри 10 минути. След това се прибавят измитите ориз и булгур и варенето продължава на сдържан огън още 10 минути.

За запръжката:

В тиган се загрява зехтинът с маслото. Добавя се брашното. Запържва се при непрестанно безредие за към минута.

Добавят се почистената от семената и накълцана на ситно люта чушка и подправки на усет (джоджен, прясно надробен черен пипер и сол). Бърка се непрестанно и след минутка се прибавя пиперковото (или доматено) пюре и се налива една чаена чаша топла вода.

Разбърква се пламенно и получената примес се изсипва в тенджерата при супата. Ако прецените, може да добавите в допълнение количество топла вода, тъй като супата бързо се сгъстява откакто поизстине.

Супата се овкусява със сол и черен пипер, разбърква се хубаво и се оставя да покъкри за още десетина минути.

Турската оризова чорба се сервира топла, с мек самун (ekmek), люта чушка и чесън. Може да поднесете гарнирана с листа свеж джоджен и половинка лимон.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР