Икономическото възстановяването на Европа продължава, сочат съобщени днес данни, според

...
Икономическото възстановяването на Европа продължава, сочат съобщени днес данни, според
Коментари Харесай

Продължава спадът на безработицата в ЕС

Икономическото възобновяване на Европа продължава, сочат обявени през днешния ден данни, съгласно които безработицата в еврозоната е най-ниска от януари 2009 година

Статистиката на Европейски Съюз демонстрира, че безработицата в зоната с обща валута е на равнище 8,7%. През ноември безработицата в целия Евросъюз е била 7,3% - най-ниска от октомври 2008 година, оповестиха от Евростат.

Положителните данни идват, откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи, че стартира да приключва солидната поддръжка, която даде на 19-те члена на еврозоната в помощ след рецесиите през последните години.

Но ЕЦБ остава загрижена поради равнищата на инфлация в еврозоната макар позитивната картина във връзка с работните места.

Инфлацията в еврозоната към момента е настойчиво ниска - забавяйки се до 1,4% през декември спрямо задачата на ЕЦБ от 2,0% - което принуди шефа на банката Марио Драги да увери вложителите, че ерата на евтините пари не е завършила изцяло.

Евростат уточни, че безработицата спадна за всички държави-членки на Европейски Съюз спрямо миналата година, като най-големите намаления бяха следени в Гърция и Португалия - две от най-големите жертви на дълговата рецесия в еврозоната.

Въпреки това безработицата в Гърция остава висока – на равнище от 20,5% през септември, в Испания е 16,7%, а в Италия – 11%.

Безработицата в Германия остава на свръхниското равнище от 3,5% през ноември. Много положително е ситуацията и в Холандия, където безработицата е 4,4%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР